7 юни 2016 г.

Кекс с лимонада

Ако има някой, който все още не е опитвал такъв кекс, препоръчвам го!
Освен, че е лесен и вкусен, винаги става сполучлив. Казвам това, защото понякога, поне при мен кексовете не ми се получават, или са клисави, или се надуват и после изведнъж спадат... Но при този с лимонадата, няма такава опасност.
Може да добавите ядки, локум, сладко.
Подобна рецепта с лимонада имам в блога, но за кексчета.
Вместо лимонада, може да се използа и газирана вода, кекса ще стане също толкова пухкав.




Продукти:

3  яйца
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. безалкохолно-лимонада
1 пакетче бакпулвер
1 1/2 ч.ч. захар
3  ч.ч.  брашно
1 ванилия
 2-3 ч.л. какао


СТЪПКИ:

1 В дълбока купа чукваме яйцата, добавяме захарта и разбъркваме добре с миксер. Може и на ръка да се разбърка цялата смес, крайния резултат е същия. 
2. Прибавяме лимонадата и отново разбъркваме. Добавяме последователно олиото, пресятото  брашно с разбъркания н него бакпулвер.Накрая добавяме и ванилията и отново разбъркваме добре.
3. Изсипваме кексовата смес намазнена и набрашнена форма за кекс или такава силиконова, като от сместа оставяме около 7-8 с.л. към които добавяме 2-3 ч.л. какао. Какаовата смес изсипваме отгоре върху бялата, на тънка струя. С помоща на лъжица или дървен шиш пръвим въртеливи движения върху какаовата смес, за да се получи после някаква шарка.
4. Печем на 170 градуса в предварително затоплена фурна до суха клечка.
Когато кексът е готов, може да го поръсим отгоре с пудра захар, или готова какаова глазура каквато е в моя случай.





Лесно и вкусно!
Опитайте!!


2 коментара:

  1. Вили,
    винаги използвам газирана вода или лимонада при правене на кекс.За да се получи хубав кекс обаче е важно дали е хубав бакпулвера.И освен това какво е брашното, венаги пресявам два пъти.За всички кексове използвам горе - долу една и съща доза продукти.И така няма фалове при приготвянето.Твоят кекс е чудесен, много добър външен вид се е получил.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Вили, много интересна рецепта. Аз не купувам газирано, но когато имам ще знам как да го изразходвам :) Кексчето изглежда чудно! Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване