31 октомври 2015 г.

Чай от смокинови листа

След сладкото от зрели смокини и сиропа от смокинови листа  дойде реда и на чая от изсушени смокинови листа.
Освен, че са много ароматни тези листа, се оказа, че чаят от тях е и вкусен, и полезен!!
Самият чай след приготвянето на отварата не е толкова ароматен, колкото листата, но подсладен с мед, захар или дори със сироп от смокинови листа е чудесен! Добавете резен лимон, и насладата ще е пълна. 
Едно изсушено листо е достатъчно за приготвянето на 400 мл. отвара. 
Повече за ползата от смокиновите листа можете да прочетете в интернет пространството, където има безброй публикации.


Тъй като малката ни дъщеря често боледува, чай от смокинови листа приготвям често, като се надявам наистина да и помага.


Завираме необходимото количество вода, добавяме начупено изсушено листо или листа от смокиня и запарваме около 5-6 минути. Подслаждаме и добавяме резен лимон по желание.
Прецеждаме с цедка, за да махнем листата или пък използвате малки затворени цедки като моята от снимката.


Полезно и сгряващо!!

 

30 октомври 2015 г.

Селски франзели

Защо са селски - не знам!!
Така ги нарекох, защото са разточени грубо с ръка и някак си това име ми се стори подходящо.
А на вкус са просто вълшебни!!
Дали защото са с мас, или просто се получиха, само знам, че пак ще ги правя тези франзелки!!
А ако добавите като мен сиренце или пастърма, тези душички са неустоими!!



Продукти:

600 г. брашно
2 яйца
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
4 пълни с.л. свинска мас
1/2 кубче мая
100 мл. вода
1 ч.ч. кисело мляко

за плънката -

сирене
пастърма


СТЪПКИ:

1. В затоплената вода слагаме 1 ч.л. захар, 1 ч.л. брашно и маята. Разбъркваме и оставяме маята да втаса, тоест да шупне.
2. Пресяваме си брашното в голяма тава и правим кладенче. В него чукваме двете яйца, добавяме солта и свинската мас. Разбъркваме добре и добавяме втасалата мая и киселото мляко, и отново разбъркваме всичко.
3. Постепенно започваме да добавяме от брашното и замесваме меко еластично тесто, което оставяме да си почине за половин час.
4. След това премесваме отново и разделяме на три топки тестото.
5. Всяка топка с намазнени с мас ръце раздърпваме и оформяме елипса, дълга почти колкото тавата в коята ще се пекат франзелите.
Аз използвам тавичката от фурната.
Отгоре поръсваме навсякъде със сирене или подреждаме плътно тънко нарязана пастърма. Навиваме на руло.
6. Отрязваме си три парчета хартия за печене. Подреждаме франзелите в тавичката на разстояние една от друга, като всяка е сложена в отделно парче хартия за печене.
7. Поръсваме с брашно най-добре с цедка и правим напречни разрези на няколко места с ножица.


8. Оставяме франзелите да втасат 


и печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до готовност.



Най-добре е да си ги хапнете веднага, но и на другия ден остават мекички и толкова апетитни!!


Опитайте, и да ви е сладко!!!


24 октомври 2015 г.

Сироп от смокинови листа

Едва ли ще ви изненадам с тази публикация, тъй като този сироп напоследък е хит!
Нищо, че смокинови дръвчета съществуват от хиляди години, за сироп от листата им нито бях чувала, нито бях се сещала!
Първоизточникът за такъв сироп май точно не е известен. Защото като се поразрових из нета, ами то такъв сироп хората са си правили от години!!
Почти идентична е рецептата за направата му навсякъде.
Става гъст като мед, и намазан върху филийка е чудесен! Може да се използва като топинг, върху сладолед, сладкиши, кремове, млека и още, и още! 
Неразреден е наистина убийствено сладък като мед!
А ако го пиете като сироп, може да се разреди в съотношение, както на вас ви допадне на сладост - с вода, с газирана вода, с мляко!

Малко полезна информация за смокинята и листата и,  копирана от нета:

Смокинята у нас е обичан плод, но явно все още не сме опознали лечебните му свойства и в частност тези, на неговите листа. Освен за прикриване на голи тела в картините, за малцина от нас е известно, че те въобще имат някакво друго предназначение. В действителност от листата има дори по-значителна полза, отколкото от плодовете. 
Смокини при диабет.  Чай или екстракт от смокинови листа намаляват нивото на инсулина, който се изисква от организма. Така нуждата от инжектирането му се понижава, което е в огромна полза на болния от диабет.
Понижаване на триглицериди - опасни мазнини в кръвта. Тези мазнини, произведени в голямо количество, поставят човек в риск от сърдечни заболявания и затлъстяване. Чаят от смокинови листа или дори приемат им в сурово състояние, е в състояние да понижи този индекс.
Смокинови листа срещу бронхит; болест на Бюргер (запушване на кръвоносните съдове). Освен всички други свойства, чаят от смокинови листа може е ефикасно средство срещу бронхит и астма, както и при болест на Бюргер.
Смокинови листа срещу язва. Популярен лек за язва е дъвченето и гълтането на смокинови листа. 
Смокинови листа срещу циреи. Отвара от смокинови листа е блестящ начин да се отървете от неприятен цирей , или дори за подкожни пъпки и нечистоти. Прилага се като компрес.
Смокините като антиоксидант. Листата от смокиня, приемани често, служат като естествен антиоксидант.
Калций и калий. След портокала, смокинята, както и нейните листа под всякаква форма, съдържат максимално количество калций. Калият пък почти при всеки е недостатъчен, а в листата се съдържа. Калият помага при регулиране на кръвното налягане.
Фибри. Добра новина за дамите, обръщащи непрестанно внимание на всяка погълната калория е, че листата от смокиня са едни от най-богатите на фибри храни. Поради това имат отслабващ ефект.
Смокинови листа с кулинарията. Въпреки, че са годни за консумация, листата от смокиня се използват само като ароматен акцент в готварството и то главно в средиземноморската кухня.



Продукти:

20-30 броя смокинови листа
1 литър вода
1 кг. захар
1 пак. от 10 г. лимонена киселина  


СТЪПКИ:

1. Листата на смокините измиваме много добре под течаща студена вода.
2. В подходяща тенджера ги заливаме с един литър вода.
3. Слагаме на котлона, и щом водата заври, регулираме и варим 20 минути с похлупак.
4. Оставяме да се охлади напълно.
5. Прецеждаме водата и отстраняваме смокиновите листа.
6. Връщаме сока от листата в същата тенджера, изсипваме захарта и връщаме на котлона.
7. Когато отново заври, намаляме степента, така че да ври умерено и оставяме за 30 минути без капак.
През това време може да разбърквате с дървена лъжица, като постепенно сока ще се сгъсти.
8. В последните 3-4 минути добавяме лимонената киселина и разбъркваме.
9. В чисти, сухи и затоплени бутилки или подходящи бурканчета изсипваме сиропа. Затваряме добре капачките и ги обръщаме върху тях, за да се запечатат добре и да се съхрани по-дълго време сиропа.


С няколко бучки лед и резени лимон е чудесна напитка, опитайте!! 


23 октомври 2015 г.

Пияни локумки

Обичаме да си хапваме локумки. Дали ще са с мас или с масло, няма никакво значение, защото са толкова вкусни и хрупкави мммм. Топят се в устата и за повече от ден не се задържат.
Локумки с вино обаче не бях правила, и е било пропуск, който честичко вече ще поправям.
Та, представям ви новото попълнение - пияни локумки или виненки!!




Продукти:

150 мл. олио или зехтин
1/2 ч.ч. бяло вино
400 г. брашно + 100 г. ако е необходимо
1 пак. бакпулвер
6-7 с.л. кристална или пудра захар

2 пак. - около 300 г. локум
пудра захар за овалване


СТЪПКИ:

1. Първо си нарязваме локума на пръчки. Тоест по дължина  разрязваме на две едно парче локум, а после всяка половинка на две или три пръчки. Локумките са мънички и тези парченца като големина ще са напълно достатъчни.
2. В голяма купа смесваме олиото и виното. Добавяме захарта и постепенно пресятото брашно с бакпулвера и омесваме с ръце меко и еластично тесто.
Ако ви се види лепкаво, добавете най-много още 100 г. брашно.
3. Разделяме тестото на няколко топки. Всяка топка разточваме на тънка кора, около 3-4 мм. С нож за пица или остър нож разрязваме на малки правоъгълничета, например 3 на 5 см.
4. В единият край поставяме парченце от нарязания локум и навиваме на руло.
5. В тава покрита с хартия за печене подреждаме локумките, като  не е необходимо да се оставя много разстояние помежду им.
6. Печем в затоплена фурна на 180 градуса до лек загар, около 10-15 минутки.
7. Още топли ги поръсваме с пудра захар.


Между другото, замесих една доза и с червено вино. Разлика във вкуса почти няма. Единствено, че тези с червеното вино, бяха малко по-тъмни от тези с бялото.


Опитайте, и да ви е сладко!!

19 октомври 2015 г.

Сладко от зрели смокини

Много обичам сладко от едри зрели смокини, но никога не го бях приготвяла досега.
Реших да опитам, и след щателен оглед и търсене в нета, реших за най-подходяща рецептата на Снежи от "Споделено от кухнята на Elti".
Без много туткане запретнах ръкави да си направя сладко от хубави едри зрели смокини, тъй като не успях от зелени. Но догодина ще опитам,  да сме живи и здрави!




Продукти:

1,5 кг. зрели смокини
2 ч.ч. захар
1 ч.ч вода
1 пак.от 10 г. лимонена киселина


СТЪПКИ:

1. Почистваме смокините от дръжките, измиваме ги добре и ги надупчваме с дървен шиш на няколко места.
2. В тенджера сваряваме от захарта и водата гъст захарен сироп.
3. Добавяме смокините към захарния сироп. Намаляваме котлона и варим до повторно сгъстяване, тъй като смокините си пускат сока и сиропа се разрежда.
4. След като се е сгъстило достатъчно изключваме сладкото и оставяме да престои така около 7-8 часа. Така се получи, че моето  престоя доста повече. Но не е задължително да престоява.
5. Отново слагаме сладкото на котлона да кипне, добавяме лимонената киселина, варим още около 5 минутки и изключваме.
6. В сухи и чисти буркани насипваме горещото сладко, затваряме и обръщаме надолу с капачките. Оставяме ги така докато изстине сладкото напълно.




Сладкото е невероятно, ще си направя отново!

11 октомври 2015 г.

Спагети с кайма и доматен сос

Едно предложение за бърз обяд или вечеря.
Под секрет, у дома ги хапваме и за закуска, какво пък!!
Моята половинка ги обича най-вече с кайма и доматен сос, който е задължителен!





Количеството на продуктите е според вкуса и броя порции.

Продукти:

спагети
кайма
лук
сол, черен пипер на вкус
олио
доматено пюре или домати от консерва
босилек - пресен или изсушен


СТЪПКИ:

1. Сваряваме необходимото количество спагети по указания начин на опаковката.
2. Докато се варят спагетите приготвяме каймата. За целта в тиган с малко мазнина запържваме нарязания  на ситно лук с накъсаната на малки парчета кайма, малко доматен сос или пюре и подправки.
3. Отцеждаме готовите спагети. В подходяща чиния на дъното изсипваме доматен сос, а върху него слагаме готовите спагети.
4. Върху спагетите изсипваме запържената кайма с лука, подправяме с още босилек и сервираме.

По желание може да настържете и кашкавал, да  добавите маслини, царевица и т.н.
Но това са моите спагети с кайма, които обожаваме!!


Бързо, лесно и вкусно!!

10 октомври 2015 г.

Бисквитено руло с крем от сметана и крема сирене

Отново бисквитено руло, защото се прави бързо и лесно!
Подредбата е елементарна, а крема е убийствен според мен!!


Продукти:

бисквити - с правоъгълна форма
шипков, ябълков или друг гъст мармалад или рачел за слепване на бисквитите


за крема -

125 г. крема сирене
1 ч.ч. пудра захар
200 мл. течна сладкарска сметана

смлени орехови ядки за поръсване на рулото
пресни или сушени плодове за украса по желание


СТЪПКИ:

1. Слепваме бисквитите с мармалада и ги подреждаме върху поднос.
2. Разбиваме сметаната в отделна купа. Крема сиренето объркваме с пудрата захар до пухкав крем.
Смесваме ги заедно и разбъркваме до еднородна смес.
3. Намазваме обилно рулото от всички страни с крема и поръсваме със смлени орехови ядки.
По желание украсяваме отгоре с пресни или сушени плодове.

Необходимо е рулото да престои поне 3-4 часа за да омекнат бисквитите.


Режем по диагонал.



7 октомври 2015 г.

На гости при слънчевата Гери!


Преди  една  година  в "Кулинарна авантюра" ми гостува едно усмихнато и слънчево момиче!


Мечтателка, ентусиастка, философка, журналист, кулинар ….!! Една млада девойка, която винаги ме усмихва и повдига настроението ми!! Удоволствие и радост за мен е да я познавам, макар и само виртуално!!
Това е Гери от "Мус от краски и мечти" , и ако все още не сте попадали там, побързайте и се насладете на прекрасните и публикации!!


На свой ред тя любезно ми върна поканата, която приех с широка усмивка и отново леко притеснение, с какво бих и гостувала, така че да я впечатля и да се представя добре!!
Така измина почти година, а аз все отлагах моето гостуване!



А е толкова вълнуващо, гъделичкащо и приятно да гостуваш, макар и да не е истинско!!

Гери, с още едно голямо извинение надничам плахо и ти нося ароматни кифли с локум!!
Абсолютно съм убедена, че ще ти харесат!!



Кифли с локум

Получиха се толкова  мекички, пухкави, че чак аз се почуствах горда от себе  си!! Е, формата е малко за критика, но ги разточвах на ръка, без помощни средства като точилка.
Не знам дали някой е опитвал да замеси тесто за кифли със сладкарска сметана, но аз го направих. Щом става с вода, чай, мляко, заквасена сметана и с какво ли още не ... Защо пък и със сладкарска да не се получи!!
Е, получиха се, и то мноого вкусни!!



Продукти:

2 яйца и 1 жълтък
1/2 кубче мая
щипка сол
1/2 ч.ч. захар
4 с.л. олио
100 мл. вода
200 мл. сладкарска сметана
4 до 5 ч.ч. брашно

1 пакет локум
пудра захар за поръсване


СТЪПКИ:

1. Пресяваме си брашното в голяма кръгла тава, правим кладенче в което чукваме яйцата. Към тях добавяме захарта и объркваме. 
2. Прибавяме олиото и сладкарската сметана и отново разбъркваме.
3. В 100 мл. топла вода разтваряме маята заедно с 1 ч.л. захар и 1 ч.л. брашно и оставяме да втаса. След това прибавяме и маята към останалата смес в кладенчето.
4. Започваме постепенно да добавяме от брашното и замесваме меко еластично тесто, което оставяме да си почине за 30-ина минутки.
5. Премесваме отново тестото. Разделяме го на топки,  колкото едно голямо яйце.
6. Върху набрашнена повърхност или с ръка раздърпваме тестото и оформяме елипса.
В единият край поставяме 1/2 парче локум, завиваме на руло и оформяме кифла.
7. Подреждаме оформените кифли в тава покрита с хартия за печене и оставяме да втасат.
8. След като втасат, ги намазваме с разбития жълтък примесен с няколко капки олио и прясно мляко.
9. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до готовност.
Оставяме да изстинат върху решетка и обилно ги поръсваме с пудра захар.




Получиха се точно каквито си ги представях - меки, пухкави и вкусни!




Гери, удоволствие е за мен да споделя тези кифли заедно с теб и отново да ти благодаря за любезната покана. Чест е за мен да бъда в твоето уютно и приказно  виртуално местенце !!!
Изпращам ти много слънчеви усмивки и топли, сърдечни прегръдки!!

3 октомври 2015 г.

Мъфини с банан

Може да има разлика между кексчета и мъфини, но аз лично не правя!
Така, че ако обичате банан и ви се е преяло нещо кексово и сладичко, тези мъфини са едно от попаденията.



Продукти:

2 яйца
1 ч.ч. захар
2/3 ч.ч. прясно мляко
1/4 ч.ч. разтопено масло или олио
2 1/2 ч.ч. брашно
1 с.л. бакпулвер
2 малки банана

за глазурата -

пудра захар
лимонов сок
сладкарска боя 


СТЪПКИ:

1. Смесваме в купа сухите съставки.
2. Отделно, може и на ръка, разбиваме яйцата, млякото и маслото.
3. Яйчената смес прибавяме към сухата и разбъркваме всичко.
4. Добавяме и нарязаните на малки парчета банани и разбъркваме отново.
5. Изсипваме сместа в намаслени форми за мъфини или такива силиконови. 
Или в хартиени капсули, които аз сложих в любимите ми кутийки от пастет.
6. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса да готовност.
Оставяме готовите мъфини да престоят пет минутки и изваждаме върху решетка да се охладят.
Ако пък сте ги пекли в хартиени капсули, можете да ги извадите веднага върху решетка.

Когато изстинат можете да поръсите мъфините с пудра захар или да украсите с глазура по ваш избор.



В моя случай съм направила лимонова глазура. 
В купичка слагаме малко пудра захар и започваме да добавяме лимонов сок като разбъркваме същевременно. Трябва да се получи достатъчно гъста, но не течна глазура, която се нанася отгоре на мъфините. Може да оцветите със сладкарска боя, а върху глазурата да поръсите с цветни захарни топчета.


Да ви е сладко и бананово!!!


Чушки бюрек на фурна

Много обичаме панирани чушки бюрек!
Но понякога нямам време да стоя над котлона и да панирам и да пържа, въпреки че става бързо и определено вкусно.
И другият по-мързелив и лесен вариант е да ги пъхна във фурната. На вкус стават почти същите като панираните чушки бюрек. Пък и във фурната е по-здравословно, нали!!
Та, това е моят вариант на чушки бюрек във фурна.




Продукти:

чушки печени
магданоз
галета
олио

за пълнежа -

яйца 
сирене
кашкавал
магданоз


СТЪПКИ:

1. Приготвяме си сместа за пълнежа от яйца, сирене и магданоз в зависимост от количеството на чушките, които ще се пълнят.
Пълнежът трябва да е достатъчно гъст, но не толкова течен, за да не се излива от чушките.
2. Всяка чушка пълним с яйчената смес.
Една част аз напълних само с кашкавал и магданоз.
3. Овалваме всяка чушка в галета и редим в намаслена тавичка. 
Или пък овалваме в брашно, после в яйце и накрая в галета. 
И в двата случая стават сполучливи и вкусни.
4. Отгоре всяка чушка леко поливаме с олио.
5. Запичаме в затоплена фурна за около 15 минути до готовност.



Бързо, лесно, вкусно и здравословно!!