25 март 2015 г.

4-ри минутни кексчета в микровълнова

Е, съгласна съм, че микровълновата печка не е за предпочитане. В нея обикновено затопляме ястия, по-рядко сготвям по нещичко набързо. Много от вас биха я отрекли! И все пак е необходима в моето домакинство и си я ползвам редовно.
Разбира се, има голяма разлика във вкуса на кексовото тесто направено във фурната, и това в микровълновата. Но пък в МФ става почти на мига.
В случая забърках кексова смес, разпределих я в силиконови формички и завъртях на пълна мощност за 4-ри минути. Ама така се надуха :), че и вкусни бяха!!



 Идеята ми беше да ги украся и с някакъв крем отгоре например, но уви, изядоха се още преди да го направя :)) Дори и с пудра захар не успях да ги поръся!! Е, следващият път се надявам да ги опазя :))) И въпреки това, пак бяха вкусни!!!

Продукти:

3 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. лимонада
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. хлебна сода
1 ванилия 
1/2 ч.ч. дребно счукани орехови ядки
1 к.л. канела
5-6 с.л. сладко по избор


СТЪПКИ:

1. Разбиваме яйцата със захарта.
2. Добавяме олиото, лимонадата и постепенно брашното пресято с хлебната сода. Сместа може да се бърка и с дървена лъжица или подходяща бъркалка. Не е задължително да се използва миксер.
3. Прибавяме ванилията, канелата, орехите и сладкото. разбъркваме внимателно до хомогенна смес. 
4. Разпределяме сместа в силиконови форми за кексчета, като пълним 2/3 от обема, тъй като се надигат и има опасност да изтече кексовата смес. 
5. Печем за максимум 4-ри минути на мощност 600-700 W.


За да сте сигурни, че няма да препечете кексчетата и да станат твърди, опечете едно кексче за 3-4 минутки. Извадете, изчакайте да поизстине  и го опитайте. Ако е останало меко, смело опечете и останалите. Тъй като сместа е за около 18-20 кексчета, опечете ги на няколко пъти, в зависимост от това с колко броя формички разполагате!




Поръсете с пудра захар, или украсете със сметана или подходящ крем. Но дори и да не го направите, ще имате един вкусен, лесен и бърз десерт!! 




Да ви е сладко!!!


13 март 2015 г.

Съвсем обикновен лучник

От много време ми се е прияло лучник, чак вече не си спомням от кога!!
Понеже аз само си го ям, другите обират питката, а плънката заделят или въобще не го вкусват!!! Да им се чуди човек защо, а е толкова вкусен! 
Та реших да си направя лучник и да си го изям сама :)) 

Правих едни хлебчета, и както винаги ми остана тесто.
Това беше идеалният момент да се възползвам за лучника.

Вие можете да използвате любима рецепта за тесто или да си го купите готово!




Взех 3-4 големи глави лук, нарязах ги на ивици, добавих сол, чубрица, босилек и малко червен и черен пипер, запържих ги до златисто в олио и оставих настрани да поизстине.

Взех си формата с подвижно дъно, сложих хартия за печене на дъното, обиколих и страните с нея. Тестото, което ми беше останало - около 400 г. разделих на две топки, едната малко по-голяма от другата.
Разточих ги, покрих с по-голямата дъното на формата, покрита с хартия и леко намазнена.
Разстелих отгоре вече готовата плънка и покрих с втората разточена топка от тестото. 
Притиснах добре краищата отгоре и отдолу, за да не излезе плънката.
Оставих да втаса, намазах отгоре с олио, с пръст боцнах на няколко места - и аз не нам защо :))  и пекох на 180 градуса до готовност.
 
Нямах търпение да го опитам, още топъл си отчупих.



После нарязах "културни" парчета :))


 и с малко шарена сол просто беше неустоим, дори и да беше толкова обикновен.


Беше вкусен, изядохме си го заедно с Дари - малката ми дъщеря, която е най-големия фен на всичко, което приготвям :))

12 март 2015 г.

Какаови масленки

Аз не мога без сладко, а вие!!?
Следва едно почти среднощно правене на масленки, което е видно и от снимките. Така и не ми се получават вечер, а до сутринта нямаше как да опазя масленките.
Исках да направя бързи сладки, подобни на домашните меденки, но да добавя и още нещо. Сложих какао, малко смлени орехи и щипка любов. Мале колко много изядох от тях, докато реша как да ги снимам. После ми тежеше на съвестта голямата доза сладко късно вечер, която погълнах!




Продукти:

 За 1 доза -

2 яйца, като 1-я белтък го оставяме за намазване
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. мас неразтопена
1 равна ч.л. сода за хляб
2 с.л. мед
2 ч.ч. брашно
4 с.л. какао

и още-

смлени орехи за поръсване на масленките

 
СТЪПКИ:

1. В подходяща купа чукваме два жълтъка  и един белтък. Прибавяме захарта и объркваме добре с вилица.

2. Прибавяме маста, какаото и меда. Объркваме всичко добре отново с вилица (или лъжица).  
3. Пресяваме си брашното и го добавяме по-малко към сместа, заедно със содата. 
4. Объркваме добре всичко, получава се лепкаво тесто. Оставяме го в хладилника за 30 минути да стегне.
5. От стегнатото тесто оформяме топчета колкото орех и ги нареждаме в тавичка покрита с хартия за печене. С помоща на четка намазваме масленките с отделения разбит белтък и поръсваме със смлени орехи.
Или пък всяко топче топваме първо в разбит белтък, после в смлени орехи и подреждаме върху хартията.
6. Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса, за около 10-ина минутки. Внимавайте, защото можете бързо да ги изгорите, опичат се бързо.
7. След като са опечени масленките, ги изваждаме и оставяме върху хартията да поизстинат, тъй като са  меки и ако решите веднага да ги извадите ще се разпаднат. Дайте им минутка-две време и ги прехвърлете в купа или чиния.


Винаги правя двойна доза от меденките, така направих и с масленките. Но не се заплесвайте, втората тава я поизпуснах и маалко се попрепекоха, но пък бяха вкусни!!


Опитайте, да ви е сладко!!!
Да отбележа :) за себе си най-вече, че тези масленки са рецепта № 300 в 
"Кулинарна Авантюра" леле !!!

10 март 2015 г.

Банички-мъфини с кашкавал

И само с кашкавал! Е, и мноого малко сиренце, само 10 грама :))))
Не се подсмихвайте, така е като почвам да правя нещо и не проверявам с какво разполагам!
Имах едни отворени кори за баница, които се трошаха твърде, та реших да ги натроша още повече и да направя едни симпатични банички. Натроших ги, добавих яйчица, кисело мляко, и като стигнах до сиренето!! Леле, ама били сме го изяли, останали някакви парченца, които за никъде не ми стигаха. Е, успокоих се, поне имах кашкавал. Нали бях започнала, банички ще има все пак!!


Продукти:

400 г. кори за баница
10 г. сирене : )))))  а вие прибавете повечко ако решите
150 г. кашкавал
4 броя яйца
200 г. кисело мляко
6-7 с.л. олио или зехтин
1 равна ч.л. хлебна сода
100 мл. прясно мляко
сол ако е необходимо 

форми за мъфини или кутийки от пастет - в моя случай


СТЪПКИ:

1. В дълбока купа чукваме яйцата, към тях добавяме сиренето :)), настъргания кашкавал, киселото мляко размесено с хлебната сода, олиото  и прясното мляко. Всичко разбъркваме добре.
2. Към тази смес натрошаваме корите за баница или с ножица нарязваме на малки парчета. Добавяме сол ако е необходимо, аз не съм слагала.Отново разбъркваме всичко внимателно.
3. Във форми за мъфини или в кутийки от пастет разпределяме от готовата смес почти до ръба на формичките.
4. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до златисто. Баничките се надигат доста. Когато са готови, не ги вадете веднага, а открехнете леко вратичката на фурната. Ще спаднат леко и баничките, което не е беда разбира се!



Препоръчвам да си ги хапнете още топлички! 


 Дори и само с кашкавал, баничките са много вкусни, добър апетит!!



9 март 2015 г.

Млечен крем-пудинг с фиде

Мислех си, че съм измислила нов десерт, ама не :)) Чичко гугъл каза друго, вече съществуваше подобен!!
Ако нямате време, хапва ви се нещо сладичко, ами това може да стане един от любимите ви лесни десерти.
Можете да добавите отгоре топинг, сладко, кокосови стърготини, филирани бадеми, канела или пладове. В моя случай е сладко от ягоди, но украсата с клонката и жълтите топченца не се яде :)) Стори ми се, че с нея ще изглежда ефектно и по-цветно!!

 
Продукти:

150 г. фиде от най-тънкото
300 мл. вода
500 мл. прясно мляко
1/2 ч.ч. захар или повече, зависи колко сладко искате да бъде
щипка сол

за гарниране -

по желание според вкуса - сладко, топинг, кокосови стърготини, филирани бадеми или ядки по избор, плодове, канела

СТЪПКИ:

1. Разчупваме фидето и го слагаме в по-дълбок тиган или тенджерка. Заливаме с водата, добавяме щипка сол и слагаме на котлона. Кипваме, намаляме и варим до поемане на водата, като разбъркваме постоянно, за да не загори.
2. Добавяме млякото и захарта, и  варим до готовност на фидето, като разбъркваме същевременно. Ако ви се струва, че не е готово, добавете още малко мляко.
3. Когато е готово, свалете от котлона, изчакайте леко да изстине е пасирайте до гладък крем. После разпределете в подходящи купички или силиконови форми за мъфини, които после лесно можете да обърнете.
Гарнирайте десерта по желание с любимо сладко, топинг, кокосови стърготини, ядки, канела или плодове.


Да ви е сладко! 


6 март 2015 г.

Хляб без месене с магданоз и ленено семе

Правите ли си често такова хлебче !?
Бързо и лесно, ако нямате време за месене, мързи ви, или просто не умеете. И в крайна сметка пак ще направите вкусно хлебче!
Можете да замените бялото брашно с друго, да добавите подправки и семена според предпочитанията и вкуса.
Преди време бях правила опит, но нещо сбърках и се получи клисав хляба. И си продължих по стария начин, меся си :)
Но в една от многото кулинарни групи видях споделена пак рецепта за хляб без месене, и реших отново да опитам. Добавих и от себе си нещичко, и ето го хлебчето!!

 



Продукти:

400 мл. топла вода
1/2  пакетче суха мая

1 ч.л. захар
1 с.л. сол  
4 с.л. олио или зехтин
550г. брашно

и още -

шепа нарязан на дребно пресен магданоз
ленено семе за поръсване

Защо магданоз, и защо ленено семе!! Защото така ми хрумна на момента :)
Магданозът е полезен знаете си, пък лененото семе още повече. Ето прочетете тук!!


СТЪПКИ:

1. В дълбока и широка купа сипваме топлата вода. В нея разтваряме маята, заедно със захарта. Оставяме за няколко минути маята да се разтвори добре.
2. Добавяме солта и олиото и разбъркваме с дървена лъжица. Постепенно добавяме и предварително пресятото брашно, до получаване на гъсто и лепкаво тесто. Добавяме и магданоза и разбъркваме отново внимателно.
3. В подходяща кексова форма покрита с хартия за печене изсипваме тестото. Тестото ще увеличи обема си поне още два пъти, имайте го в предвид. За да не излезе от формата при втасване.
4. Оставяме да втаса, поръсваме с ленено семе  и печем в предварително затоплена фурна  на 180 градуса фурна до готовност.
За да сте сигурни, че хлебчето е изпечено, може да проверите с дървен шиш.
5. След опичане, извадете хлебчето внимателно да изстине върху метална решетка. 



Добър апетит!!

5 март 2015 г.

Салата с картофи, рулца от раци и още нещо

Може и да сте опитвали тази комбинация, а може и да не сте :))
На мен ми хареса много салатката, за това я споделям и с вас.



Продукти:


сварени картофи
рулца от раци
сладко царевица от консерва
пресен зелен лук
прясна чушка сиврия

сол
олио или зехтин
оцет или лимонов сок
копър пресен по желание


Количествата на продуктите са според предпочитанията.
Подправете според вкуса и ... приятен апетит!!!



3 март 2015 г.

Сладки мартенички


 Баба Марта бързала, мартенички вързала,
на момиче, на кокиче, на момче и на дръвче.
А аз подарявам на всички вас, за да ви носи
много здраве, щастие и късмет!

ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!

И ЧЕСТИТ 3 МАРТ  БЪЛГАРИЯ !!! 


 БЪЛГАРИЯ

ЗЕМЯ, КАТО ЕДНА ЧОВЕШКА ДЛАН...
НО ПО-ГОЛЯМА ТИ НЕ СИ МИ НУЖНА,
ЩАСТЛИВ СЪМ АЗ, ЧЕ ТВОЙТА КРЪВ Е ЮЖНА,
ЧЕ Е ОТ КРЕМЪК ТВОЯ СТАР БАЛКАН.
КАКВО, ЧЕ ВИХА ВЪЛЦИ И ЧАКАЛИ
ИЗ ТВОИТЕ ПОЛЕТА И ГОРИ?
С ОНЕЗ, КОИТО БЯХА С ТЕБ ДОБРИ,
ТИ БЕ ДОБРА, НО ЗЛИТЕ НЕ ПОЖАЛИ.
ЗЕМЯ, КАТО ЕДНА ЧОВЕШКА ДЛАН...
НО СЧУПИ СЕ ВЪВ ТАЗИ ДЛАН СУРОВА
СТАКАНА С ВИЗАНТИЙСКАТА ОТРОВА
И КЪРВАВИЯ ТУРСКИ ЯТАГАН.
ТЪРГОВЦИ НА ТЮТЮН И КРЪВ ЧОВЕШКА,
ПРОДАВАХА НА ДРЕБНО ТВОЙТА ПРЪСТ,
НО ПАДНАХА ПОД ТЕБ С ПРЕЧУПЕН КРЪСТ,
ЧЕ БЕШЕ МАЛКА ТИ, НО БЕШЕ ТЕЖКА.
И СТАНА ЧУДО: СМЕРТЮ СМЕРТ ПОПРАВ,
УСМИХНАХА СЕ ЧАРДАКЛИИ КЪЩИ
И ЗАПЛЮЩЯХА ЗНАМЕНА МОГЪЩИ,
И ПЪТ СЕ ШИРНА - РАДОСТЕН И ПРАВ.
СЕГА ЦЪФТИШ! НАБЪБВА ЧЕРНОЗЕМА.
ПОД ЛАСКАВИТЕ БЪЛГАРСКИ РЪЦЕ,
ДЪХТИ НА ЗДРАВЕЦ ТВОЕТО ЛИЦЕ
И НОВА ПЕСЕН ВЯТЪРЪТ ПОДЕМА.
ЗЕМЯ, КАТО ЕДНА ЧОВЕШКА ДЛАН...
НО ТИ ЗА МЕН СИ ЦЯЛО МИРОЗДАНИЕ,
ЧЕ АЗ ТЕ МЕРЯ НЕ НА РАЗСТОЯНИЕ,
А С ОБИЧ, ОТ КОЯТО СЪМ ПИЯН!


Георги Джагаров



 Да си похапнем и по сладка мартеничка, 
какво ще кажете :))

Оформлението е ясно и съвсем лесно, а рецептата е за маслени бисквити.
Бърза и свежа мартенска идея за сладки!!
Сигурна съм, че сте си правили масленки охлювчета. Е,  тук идеята е същата, но с мартенско присъствие :))



Продукти:

125 г. масло
100  г. пудра захар
250 г. брашно
1 ванилия
1 яйце
на върха на ножа хлебна сода
червена сладкарска боя

СТЪПКИ:

1. В купа разбиваме маслото със захарта. Добавяме яйцето и отново разбъркваме добре.
2. Към маслената смес сипваме брашното, хлебната сода и  ванилията. Разбиваме  до хомогенизиране.
3. Тестото  разделяме на две равни части. В едната половина  слагаме червена боя и размесваме, докато се оцвети добре.
4.Разточваме двете теста поотделно на тънко. Можем да използваме два листа хартия за печене и между тях да сложим тестото и така да разточим с точилката.
5. Бялото тесто слагаме върху червеното или обратно. Завиваме на  руло, което е увито в прозрачно домакинско фолио или хартия за печене. Прибираме в хладилник за 2 часа или във фризер за по-кратко време.
6. Режем  на шайби с дебелина 1-2 см и подреждаме на разстояние една от друга, в тава покрита с хартия за печене. 
7. Печем в предварително затоплена фурна на 170 градуса за 10-15 минути.


Много е важно да има разстояние между сладките, защото има опасност да се слепнат, като моите например :))
Но пък така се получи и ефектно, защото заприличаха на истински мартенички!!


Усмихнат, вкусен и пълен с безброй приятни изненади месец март ви пожелавам!!


Иии, да ви е сладко!!