28 февруари 2015 г.

Фокача с лимон и босилек

Замесих тесто за мекички, ама то излезе доста. Опържих повече от десетина за закуска, които се изядоха за минутки.
От останалото тесто  реших да  приготвя пак  закуска за следващия ден. Прибрах си грижливо торбичката с тестото в хладилника. 
Половинката ми, поиска да направя питка, но по-плоскичка да била, обикновена. И  веднага си спомних една идея за фокача, която Лора и Стоян приготвиха в предаването си Бон Апети наскоро.

Наистина ароматът на лимон се разнасяше из целият ни дом, докато се печеше фокачата! 


Продукти:

за тестото - от което половината беше за мекици, а другата половина за фокачата

370-400 г. кисело мляко
100 мл. вода
1/2 пак. жива мая
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
5 с.л. олио
2 яйца
брашно за средно меко тесто

и още -

лимон
босилек - пресен или сух


СТЪПКИ:

1. Замесваме си средно меко тесто, което можете да ползвате веднага, или да приберете в хладилника за следващия ден. Или пък във фризера, за след няколко дена.
2. Към затоплената вода добавяме маята, заедно с 1 ч.л. захар и 1 ч.л. брашно. Разбъркваме и оставяме маята да шупне, тоест да втаса.
3. В голяма купа или тава си пресяваме брашно, в което правим кладенче. В него чукваме яйцата, добавяме олиото, солта и киселото мляко. Разбъркваме добре и добавяме и шупналата мая, и отново разбъркваме.
4. Постепенно започваме да добавяме брашно, до замесване на нелепнещо, средно меко тесто.
5. За фокачата оставих половината тесто да удвои обема си, след което го премесих отново.
В тавичката на фурната сложих хартия за печене, намазних я, и прехвърлих тестото. Разстелих го с намазнени ръце, така че да приеме формата на тавичката, с дебелина  1 см. Нарязах лимона на много тънки резени, на шайби, и разпределих върху тестото. Притиснах ги леко, намазних отгоре с помоща на четка и поръсих с босилек, в моя случай беше сух.
6. Оставих фокачата да втаса и пекох на 180 градуса до приятен златист загар.



Ароматът на лимонът се разнасяше така уханно, на вкус също беше много приятно съчетание. 


Е, някои от закусващите се оправдаха, и заделиха лимона настрани. Въпрос на вкус. 
Няма как да не разберете дали ще ви хареса, ако не опитате :)))



Приятен апетит!!!

26 февруари 2015 г.

Отворена баница с праз лук


Толкова лесна, ама и още толкова вкусна!
Нали знаете, че простичките неща най ми допадат и те предимно запълват блоговото ми пространство. Но са толкова вкусни, повярвайте ми :)))

Тази баница е порцион за двама, но ако сте много гладни, придърпайте си я само за вас :)



Продукти:

7 листи от кори за баница
1 голям стрък праз лук
около 100-150 г. сирене
2 яйца
олио


СТЪПКИ:

1. Почистваме си праз лука и го нарязваме на колелца. В тиган с малко олио го задушаваме за около пет минутки. 
2. Към праза добавяме натрошеното сирене, яйцата и разбъркваме до хомогенна смес.
Можете да добавите подправки по ваш вкус към плънката.
3. В тавичката от фурната поставяме хартия за печене, която намазняваме с четка. Поставяме един лист, пак леко намазняваме, втори лист, пак намазняваме, и така редуваме до свършване на листите от корите за баница.
4. В средата на най-горния лист изсипваме плънката, като оставяме празно разстояние от всички страни около 3-4 см. Разстиламе равномерно плънката и завиваме всички краища навътре, да загърнат част от плънката. Намазваме отново с малко олио.
5. Печем в затоплена фурна на 180 градуса до готовност, тоест до стягане на яйцата в плънката и приятен загар на корите.


Не чакайте прекалено много да изстине. На вкус е чудесна, по-всяко време на деня можете да си я хапвате.


Добър апетит!!

22 февруари 2015 г.

Парти бисквитени пастички "Домино"

Определено могат да влязат в проекта "Сръчни ръчички"!
Бързи, непретенциозни и много лесни бисквитени хапки, подходящи за парти и не само!!
Необходими са ви бисквитки  Petit, стар хляб за крем и желание естествено :)
Моите пастички ги нарекох "Домино", защото спонтанно ми дойде като идея да ги украся така, въпреки че май много не приличат на домино :)))


 Бях решила да направя бисквитената торта с крем от стар хляб и да си подновя снимката с по-хубава. Но после реших да направя тези бързи и симпатични бисквитени хапки!!

А ако изчакате поне час да поомекнат бисквитките, ммм нямате си представа какво сладко изкушение ви чака :))

Продукти:

2-3  пак. бисквити Petit
хартиени капсул
прясно мляко или компот за потапяне на бисквитите

за крема -

400 г. хляб 

125 г. краве масло

1 ч.ч. захар

 4 с.л. какао

 1 пак. ванилия или ромова есенция

 

за зелените точки на доминото -

пудра захар

лимонов сок

зелена боя, може и друг цвят

 

СТЪПКИ:

 

1. За крема - хляба се накисва във вода, след като се отстрани кората му. 

Изстисква се и се смесва с маргарина или чистото масло, захарта, какаото и ванилията. Разбиват се, докато се получи еднороден крем.
2. Всяка пастичка е от три броя бисквитки. Потапяме за кратко една бисквитка в мляко или компот, и я поставяме в хартиена капсула, обърната с шарките нагоре. Намазваме с крем, отгоре покриваме с втора бисквитка потопена в мляко или компот. Отново крем, и пак бисквитка, потопена за кратко в мляко или компот. Най отгоре покриваме с крем, и със зелената лимонова глазура поставяме точки отгоре.
 Глазурата я правих на око, в купичка сипвам малко пудра захар и по-малко добавям капки прясно изцеден лимонов сок, докато стигна до желаната гъстота на сместа. Добавям малко боичка и отново разбърквам.
3. Така си правим и останалите бисквитени пастички.
4. Оставяме ги за поне час да си поемат бисквитките от крема и сме  готови за парти :)




                                             Простички, но толкова вкусни!!!
                                                              Да ви е сладко!








20 февруари 2015 г.

Оризов омлет

Японска рецепта, взаимствана от Кулинарна библия - рецепти от цял свят.
Дословно следвах стъпките и използвах дадените продукти, без гъбите, които в момента нямах в наличност. Но добавих черни маслини :) Определено си заслужава ястието, простичко на вид, но много вкусно и определено засищащо. Опитайте задължително :)



Продукти:

за 4 порции -

за плънката в омлетите - 

115 г. (аз сложих 150 г.) обезкостено месо от бутчета, нарязано на кубчета от 1 см.
7 ч.л. краве масло
1 малка глава лук, нарязана на ситно
1/4 ч. нарязани на дребно моркови
2 гъби шайтаке или печурки с изрязани пънчета, нарязани на ситно - аз замених гъбите с маслини
2 с.л. доматен кетчуп
1 с.л ситно нарязан пресен магданоз
380 г. сварен ориз

за омлетите -

6 големи яйца
2 с.л. прясно мляко
2/3 ч.л. сол за доовкусяване
черен или бял пипер

и още - 

доматен кетчуп
магданоз


СТЪПКИ:

1. Овкусяваме пилешкото месо със сол и пипер. Разтопяваме 1 1/2 ч.л. масло в тиган. Запържваме лука за една минута, след което добавяме пилешкото  и пържим, докато месото се сготви. Може да използвате и готово сварено пилешко месо. 
2. Добавяме морковите и гъбите (аз ги пропуснах) и готвим на умерена  температура, бъркайки докато омекнат. Добавяме и магданоза, нарязан на дребно. Оставяме готовата плънка настрана и почистваме тигана, за да го използваме отново за следващата стъпка.
3. Разтопяваме 1 1/2 ч.л. масло в тигана и добавяме сварения ориз. Разбъркваме добре. Добавяме готовата плънка, доматения кетчуп и черния пипер. Разбъркваме добре и добавяме сол на вкус, ако е необходимо.
4. За омлетите - разбиваме яйцата с млякото и добавяме 2/3 ч.л сол и черен пипер.
5. Разтопяваме 1 ч.л. в тиган, подходящ за омлети. Добавяме четвърт от яйчената смес и оставяме за минута, и покриваме с четвърт от оризовата смес.
6. Прегъваме омлета върху ориза и го приплъзваме към ръба на тигана, за да го оформим.
Не е необходимо да се препича омлета.
7. Обръщаме внимателно омлета върху чиния, сервираме веднага с доматен кетчуп и украса от магданоз.


Друг вариант е, да си направите първо омлета, да го прехвърлите в чиния и там да си сложите от плънката. 


Както и да постъпите, определено ще ви хареса този омлет.

Добър апетит!!!



16 февруари 2015 г.

Кифлички със сладко

Сладкото е по ваш избор, но да не е прекалено течно, защото ще се разтече със сигурност.
Дълго се чудех дали да споделя рецептата за тези кифлички. Не, че не бяха вкусни. Ама и снимките станаха едни, никакви.

Със сигурност се харесаха, защото за броени минути изчезнаха. И в крайна сметка се престраших да ги покажа и тук  :))))


Интересното на тези кифлички е, че ги замесих не с вода, прясно или кисело мляко, ами с прясно изцеден сок от червен грейпфрут. Защо ли, ами така ми скимна :)))

Продукти:

за тестото -

3 яйца, от тях един жълтък за намазване на кифличките
100 г. захар
20 г. жива мая или 1 пак. суха мая
1 ч.л. сол
5 с.л. олио
180 мл. сок от червен грейпфрут
100 мл. вода
брашно за средно меко тесто

сладко по избор за пълнеж
пудра захар за поръсване на готовите кифлички


СТЪПКИ:

1. В чаша затопляме водата и си разтваряме маята, заедно с 1 ч.л. захар и 1 ч.л. брашно и се оставя да втаса. Ако маята е суха, я добавяме към пресятото брашно.
2. В дълбока и широка купа (или подходяща тавичка) пресяваме брашното и правим кладенче. В него чукваме две яйца и един белтък, добавяме щипка сол, водата с втасалата мая, олиото и сока от грейпфрут.
3. Объркваме добре сместа и към нея постепенно започваме да добавяме от брашното и си замесваме еластично меко тесто. Оставяме около 15-20 минути тестото да си почине.
4. След което го разделяме на 6 топки, и всяка разточваме на тънък кръг. Всеки кръг с остър нож или нож за пица, нарязваме на 16 триъгълника.
5. В широката част на всеки триъгълник  поставяме от сладкото, и всеки триъгълник завиваме на кифличка.
6. Готовите кифлички нареждаме  в тава, покрита с хартия за печене. Оставяме за 15-20 минути да втасат, намазваме с разбит жълтък (заедно с капки прясно мляко и олио) и поръсваме със захар по желание.
7. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна до порозовяване. 

Готовите кифлички овалваме в пудра захар по желание, ако не сте ги поръсили преди печене с кристална захар.




Това е, да ви е сладко :)))

14 февруари 2015 г.

Маслени сърца

"И нека бъде ЛЮБОВ !!! Бъдете обичани, обичащи и безкрайно щастливи ... въпреки всичко и защото! Пийте вино и обичайте, бъдете и пияни от любов. Радвайте се на любимите и зарадвайте любим. И това го правете всеки ден. Истината е, че не ви трябва дата, за да чувствате и усещате най - съкровеното, най - милото в душата си !!!"

Това са мислите на една моя приятелка, която беше поместила този пост в профила си във фейсбук. Сякаш четеше моите мисли. 

Честит 14 февруари, независимо дали празнувате празника на виното или празника на любовта.  Бъдете влюбени и обичани! 

Напоследък наистина нито имам време, а и май желание  за публикации в блога. Причината са лични проблемчета, които ме подтискат, натъжават и убиват и най-малкото желание за каквото и да е. Но съм сигурна, че този период си има край,  и го чакам с нетърпение.

А на всички вас, които въпреки това продължавате да надничате тук, и да оставяте своите мили коментари - благодаря от сърце.

И да се почерпим за празника, какво ще кажете :)))
Рецептата я видях при моята приятелка Милчето, която твори невероятни неща в кухнята. Благодаря и за вдъхновението всеки път, когато ги публикува.

И тъй като днес всеки подарява сърчица, реших сладките да имат тази форма.


Продукти:

1 1/2  ч.ч. брашно
1/2  ч.ч. захар
80 г. мека  мас
1 каф.л. хлебна сода
щипка сол
ванилия
2 яйца
1 с.л. вода  - аз замених със прясно изцеден сок от червен грейпфрут
1 с.л. лим. сок
боичка - в моя случай е лилава

пудра захар за овалване на сладките
мармалад
кокосови стърготини


 СТЪПКИ:

1. От всички продукти  си замесваме меко тесто, към което прибавяме и  боята.
2. От тестото оформяме топчета или разточваме на слой с дебелина около 0.5 см. и с формички изрязваме сърчица.
3. Овалваме ги в пудра захар и подреждаме в тава покрита с хартия за печене.
4. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса за 10-ина минутки. 
Наблюдавайте ги, за да не загорят.
5. Готовите масленки можете да слепите две по две с любим мармалад, а отстрани да поръсите с кокосови стърготини, които ще полепнат по мармалада.



 ОБИЧАЙТЕ СЕ винаги, всеки ден, всеки, час, минута и секунда !!!!!!




8 февруари 2015 г.

Кейк с жълтъци и маково семе

Загубих се като старите пари!!
Направо срам ме хваща като си помисля колко несериозна съм спрямо блога ми. Повярвайте ми, желание огромно, но умората си казва думата. След работа бързам да приготвя нещо набързо, ако не съм сготвила от предната вечер. Да пооправя децата, да раздигна след това, после да приспя малката, каката добре, че вече е самостоятелна. И си викам ей сега като заспи, ще стана и ще хвана музата, та да не ме забравите. Да ама не!! Заспала съм и аз... И музата и тя заспала :)

Ето защо ме няма тук. Имам само ден и половина почивка, когато наистина искам да си почина. Ама и това не става, задълженията у дома край нямат. 
Днес ще ви покажа едно вкусно и бързо кексче с жълтъци от вчера. Нищо особено, но пък ако ви се хапва нещо сладичко, ето ви идея. 



И да си кажа аз, бях замислила едно, пък то стана друго! Ами така е, като не си проверявам наличните продукти у дома, а започвам нещо да правя. 
Та глазурата трябваше да е лимонена или шоколадова. Но при липсата на продуктите за такава, набързо импровизирах с нещо простичко. Но пък винаги е гарантирано вкусно!!

Продукти:

5 броя жълтъци
180 г. масло или 1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. прясно мляко (ако нямате може да замените с топла вода)
2 ч.ч. брашно
1/2 пак. бакпулвер
щипка хлебна сода

ванилия
1 пак. маково семе от 10 г.




За глазурата:


сладко по избор, или мармалад - аз използвах домашно сладко от праскови
фини бели кокосови стърготини




СТЪПКИ:


1. Отделяме жълтъците от белтъците. Белтъците прибрах в сухо бурканче в хладилника, които ще използвам в нещо друго. В дълбока купа разбиваме жълтъците със захарта много добре с миксер. Добавяме разтопеното масло или олиото, и прясното мляко. Разбъркваме отново.
2. Пресяваме си брашното и по-малко заедно с бакпулвера и хлебната сода го добавяме към жълтъчната смес. Разбъркваме до хомогенизиране.
3. Добавяме ванилията и маковото семе. Сместа изсипваме в силиконова форма, или с каквато разполагате. 
4. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до суха клечка.
5. Когато се опече кекса, го изваждаме и оставяме да изстине върху решетка, или в силиконовата форма.
6. Вече изстиналия кекс намазваме със сладко и поръсваме кокосови стърготини, които полепват идеално отгоре. 



 Лесно, но пък вкусно предложение за един бърз десерт в забързаните дни през седмицата.


Да ви е сладко!!!