23 януари 2015 г.

Канелено руло

Ама много вкусно, само дето аз не го докарах на вид като Кети :) 
Рецептата е адаптирана изцяло от нейният чудесен  блог. Не чаках дълго, за да се реша да го направя. Грешката ми беше, че разточих тестото по-тънко и така се огънаха стените на рулото, и не, че се оправдавам, ама бързах :) А понякога нали знаете - бързата работа, срам за майстора!! Сложих и по-малко канела, заради децата, и така не се личат много очертанията от нея. Но пак ми хареса на вид. 
А на вкус, определено ви го препоръчвам, нещо подобно на козуначета.
Със сигурност аз ще го направя отново!! Тогава и снимките май ще подменя :)


Рецептата няма да я пиша, а ще ви посоча линка към нея.
От мен само снимките и горещите препоръки за нея!!

Рецептата е от тук!
И благодаря на Кети, че я сподели!!


Да ви е сладко!!!


20 януари 2015 г.

Салата с извара върху хлебно канапе

А може и да бъде предястие, какво ли не ми идваше на ум за име на тази моя измишльотина :))
Каквото и да е, важното е, че е вкусно, а се получи и добро на вид, поне аз съм доволна от себе си!! Ех, умря циганката дето ме хвалеше :)) Ама и на снимки го докарах :))
Та, тази салатка или предястие е лесна, приготвя се много бързо и определено ще ви допадне и на вкус. Съставките са познати, според вкусовата вълна на момента се роди точно тази салатка :))




Продукти:

300 г. извара 
3-4 с.л. кисело мляко с висок процент масленост или заквасена сметана
1/2 ч.ч. смлени орехови ядки
100 г. настърган на дребно кашкавал
100 г. шунков салам
 сол, черен пипер на вкус
пресен копър по желание
4-5 филийки хляб 

за украсата -


краставица
орехови ядки
кашкавал
пресен копър

Според вкуса и предпочитанията, можете да намалите или увеличите количеството на определени продукти!

СТЪПКИ:

1. В голяма дълбока купа слагаме изварата заедно с киселото мляко и объркваме до гладка смес, доколкото е възможно с миксер.
2. Добавяме всички останали съставки и разбъркваме с дървена лъжица до хомогенизиране на сместа.
3. От филийките хляб с ринг изрязваме от меката част кръгове.

4.Оформяме, като в ринга на дъното поставяме хляба, а отгоре допълваме от изварената смес и попритискаме леко.
5. В чиния прехвърляме пълния ринг и внимателно го отстраняваме.



Украсяваме с тънки ленти от прясна краставица, орехова ядка, кашкавал и копър.




Лесно и вкусно, да ви е сладко :))


И наздраве !!



17 януари 2015 г.

Желирана салата с кисело мляко, репички и царевица

Нещо подобно на желирания таратор, но тук вместо краставици добавяме репички и царевица.
Ефектно и също толкова вкусно!


Преди време от Кауфланд си купих бамбукови пръчки в саламура. Честно, и тогава, и сега не знам как и в какво да ги приготвя! Не бях опитвала досега такива и ми беше любопитно.
И когато реших да направя тази желирана салата, не знам защо исках да добавя и от тях. На вкус, безвкусни :))) И още не знам как ще оползотворя съдържанието на цялото бурканче.
И все пак, сложих малко и в тази салата, но не е задължително, може и без тях :))

Продукти:

400 мл. кисело мляко 
1 пак. желатин
1 връзка репички - около 7-8 броя
царевица от консерва - около 1/2 ч.ч. може и малко повече
сол на вкус
1 скилидка чесън
съвсем малко олио или зехтин, а може и без

и бамбукови пръчки, които не са въобще задължителни!


СТЪПКИ:

1. Почистваме и измиваме репичките, а после ги нарязваме на много тънки колелца, може и на малки парченца.
2. В дълбока купа изсипваме киселото мляко, като преди това е добре да го разбиете на ръка или с миксер. Към него добавяме репичките, царевицата, бамбуковите пръчки - по желание, чесъна настърган на ситно, съвсем малко олио и сол на вкус. Ако обичате черен пипер, прибавете малко и от него на вкус. Пресен копър също ако обичате.
3. Разтваряме желатина в 100 мл. студена вода и оставяме да набъбне. На водна баня или за много кратко в микровълновата го разтопяваме. Прибавяме го към млечната смес и разбъркваме внимателно.
4. В малки купички, или форми за мъфини, може и малки чашки, покрити с фолио за печене или прозрачно фолио, разпределяме от сместа.
5. Оставяме в хладилника за няколко часа да стегне желатина.
6. Изваждаме ги от хладилника непосредствено преди сервиране. Внимателно обръщаме формичката върху чинията, в която ще поднесем. Отстрани наслагваме внимателно нарязан на дребно пресен магданоз. 



Вкусно и лесно!! Добър апетит!



И ако някой знае как да оползотворя тези бамбукови пръчки, моля пишете ми незабавно :))

16 януари 2015 г.

Зеленчукова салата

Доста мислих как да я нарека тази салата, но друго не ми дойде на ум. Ами тя си е от зеленчуци, как да я нарека :)

Чудесна комбинация от вкусове, която горещо препоръчвам!!



Продукти:

картофи
моркови
брюкселско зеле
зелен лук
олио или зехтин
сол
оцет или лимонов сок

Количеството на продуктите е според желаните порции.


СТЪПКИ:

1.  Почистваме и измиваме морковите и брюкселското зеле. Приготвяме ги на пара, като за целта ги поставяме върху решетка за пара, поставена в тенджера. Наливаме вода в тенджерата, която не трябва да докосва зеленчуците. Когато водата заври, намаляме котлона и варим 10-ина минути. Аз ги оставих малко по-дълго време.


2. Картофите измиваме добре и ги сваряваме. Когато са готови, заливаме със студена вода, оставяме за няколко минутки настрани и ги обелваме.
3. В купа нарязваме на кубчета сварените картофи, морковите на колелца, а брюкселското зеле оставяме цяло. Ако прецените, можете да го срежете на половинки.
4. Към зеленчуците прибавяме нарязан на дребно зелен лук, сол, олио и оцет на вкус. Объркваме внимателно и сервираме.


Лесно и много вкусно, че и полезно :)

12 януари 2015 г.

Сиропиран тиквеник на рулца със стафиди

Днешната публикация трябваше да бъде една специална торта. Но тъй като рожденика днес е на работа, изненадата остава за утре.
Ще ви почерпя с по парче сочен и много вкусен тиквеник. За здравето на моята половинка, който днес има рожден ден. Може да не съм печелила шестица от тотото, защото и не играя :) Но в живота съм спечелила много повече от шестица. Един прекрасен мъж, всеотдаен и любящ съпруг и баща, и още, и още!!.

Този тиквеник е толкова вкусен, че с удоволствие ви черпя за здравето на моята половинка!!



Продукти:

кори за баница
тиква
стафиди
канела
захар
галета
олио

Всичко слагах на око, количеството на продуктите ще прецените вие самите, в зависимост от тавата, в която ще приготвяте тиквеника.
За една голяма тава с размери с диаметър около 30 см., използвах почти два пакета кори за баница, 50 г. стафиди, една средно голяма тиква, 1 пак. канела, захар на вкус и около 150 г. галета.


СТЪПКИ:

1. Почистваме тиквата, измиваме я и я нарязваме на парчета. Варим я до полуготовност. Отцеждаме я от водата, която я заделяме за сиропиране. Измерваме 2 ч.ч., добавяме 1 ч. ч захар и правим сироп. Но това количество е за почти два пакета кори за баница.
2. В купа намачкваме с вилица сварената тиква, към нея добавяме канела, галета и стафиди и захар на вкус. Тъй като после тиквеникът ще се сиропира, преценете колко захар да сложите в плънката.
3. Намасляваме си тавата, в която ще печем тиквеника. Вземаме три листа от корите, намасляваме с олио с помоща на четка, слагаме от сместа в единия край или по-малко по цялата кора, завиваме на руло, което режем на парчета с широчина около 5 см., които изправяме и нареждаме в тавата като пънчета. Така до запълване на тавата.
4. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до готовност.
5. Когато е готов тиквеникът, изваждаме го от фурната, и го заливаме с изстиналия сироп.
6. Изчакваме да си поеме сиропа и преди поднасяне поръсваме допълнително с пудра захар по желание.




 Опитайте, много е вкусен!!





Да ви е сладко!!

10 януари 2015 г.

Питки със сирене и семена

Отдавна не съм писала тук, за което моля да бъда извинена.
Липсваше ми моето местенце, но понякога времето не стига, умората надделява над всякакво желание.
Но днес реших, че ще намеря мъничко време за блога и за всички вас, които се отбивате тук :)
Преди няколко дни правих тези пухкавелки, нищо особено на вид, но така ме изкушиха, че реших да ги споделя с вас.


Продукти за тестото:

1/2 ч.ч. топла вода
200 мл. кисело мляко
20 г. жива мая
2 яйца
5-6 с.л. олио или зехтин
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
брашно за средно меко тесто

и още:

1 кремвирш (или друг салам по избор)
сирене - по желание
семена за поръсване
формички за мъфини или кутийки от пастет


СТЪПКИ:

1. В топлата вода разтваряме маята заедно с 1 ч.л. захар и 1 ч.л. брашно. Оставяме докато втаса. 
2. Пресяваме си 1 кг. брашно, изсипваме го в тавичка и правим кладенче. В него чукваме едно яйце и един белтък, жълтъка   го оставяме за намазваме. Към яйцата добавяме олиото, солта и втасалата мая. Объркваме и добавяме и киселото мляко. Към тази смес постепенно започваме да добавяме брашно до замесване на средно меко тесто.
Оставяме да си почине около 15 минутки.
3. От тестото си оформяме топки, малко по-големи от орех. Във всяка топка слагаме по-малко сирене. Кремвиршът го нарязваме на колелца.
4. Във форми за мъфини, покрити с хартия за печене или с готови такива (или само намаслени) слагаме по три топки, а между тях по парче от кремвирша. 
5. Оставяме питките да втасат, след което ги намазваме с жълтъка, размесен с няколко капки олио и  прясно мляко. Отгоре поръсваме с различни семена.
6. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до готовност.




Не ги оставяйте да изстинат, хапнете си ги топлички!



Да ви е сладко :)

3 януари 2015 г.

Лесна торта с бишкоти и домашен млечен крем

 Лесна и бърза бишкотена торта, и ефектна при това, която съм сигурна честичко си правите у дома.



Кремът за тортата е същият като тук, само преди да поставите оградката от бишкоти в тортена  форма с падащо дъно, предварително ги потопете за кратко в прясно мляко.
Редите един ред бишкоти на дъното, напоявате по желание с прясно мляко, сок от компот или дори кафе, отгоре крем, после пак ред бишкоти, напоявате, пак крем.
Между редовете от бишкоти и крем можете да сложите орехи или някакво сладко.
Оставяте да стегне за 2-3 часа, и след това освобождавате от ринга внимателно.
Украсявате по желание и с фантазия.


Да ви е сладко! 


1 януари 2015 г.

Да е мирна и щастлива, новата 2015 година !!

НЕКА НОВАТА ГОДИНА ВЛЕЗЕ В ДОМА НИ С НАДЕЖДА, РАДОСТ И ЛЮБОВ!
ДА НИ ИЗБАВИ ОТ ТРЕВОГИТЕ, БОЛЕСТИТЕ, ГРИЖИТЕ И ДОРИ ОТ НАЙ-МАЛКИТЕ НЕПРИЯТНОСТИ!
ДА НИ ДОНЕСЕ РАДОСТНИ ГРИЖИ И РАБОТА ЗА ДУШАТА!
ДА СЕ СМЕЯТ ДЕЦАТА НИ И СЛЪНЦЕТО ДА ОГРЯВА ВИНАГИ ЛИЦАТА НИ!
И ДА НИ ДАРИ С ГОЛЯМО ЩАСТИЕ И ЗДРАВЕ!
С ЦЯЛАТА СИ ДУША ЖЕЛАЯ СВЕТЛА И ХУБАВА НОВА 2015 ГОДИНА!!

Тортата не можах да снимам, баницата също, да не говорим за всичко останало!!
Здраве да, догодина :))
Но пък този дядо Коледа не пропуснах, децата много му се радваха :))
Попрекалих с червената боя ми изглежда, малко по-слабичък май го направих, но си го харесвам!
За това и моята първа публикация за новата година е тази питка, оформлението е лесно и ясно, може да използвате готово тесто или ваша любима рецепта за него!



Бъдете здрави и щастливи!!