20 септември 2015 г.

Кейк с майонеза и шоколадова глазура

Вкусен, сочен, шоколадов .... 
Едва ли има някой, който не го е приготвял като сладкиш или дори като торта!
Това, че в него има майонеза не трябва да ви учудва или стресира. Нали тя се прави от олио, яйца или мляко. А във всеки един сладкиш тези съставки присъстват почти винаги.
Аз обикновено правя този кейк или защото ни се е преял, или когато нещо объркам като си правя майонеза и тя остава течна. И за да не се ядосвам или да изхвърлям несполучливата майонеза, аз си правя този вкусен кейк! Или мъфините, които доста отдавна публикувах в блога!
В този случай пак стана така, но направих голям кейк!
Нали наскоро правих майонезата със зехтин и прясно мляко. И въпреки, че съм написала в публикацията за прясното мляко, че трябва да не е студено, аз направих същата грешка. Избързах, и получих полу майонеза, почти течна.
Развалих си малко настроението, отново направих и тя се получи пухкава и бяла.
Остана несполучливата, която използвах за този неустоим кейк.



Продукти:

200 г. майонеза
1 ч.ч. вода
2 ч.ч. брашно
5 с.л. натурално какао
1 ч.ч. захар
1 пак. бакпулвер от 10 г.
ванилия
 
за глазурата -
 
200 г шоколад кафяв или бял
3-4 с.л. прясно мляко или 100 г. масло
 
 
СТЪПКИ:

1. В купа слагаме сухите съставки и разбъркваме добре. Към тях добавяме майонезата и водата. Сместа може да се обърка и с вилица на ръка.
2. Във форма за торта с подвижно дъно поставяме хартия за печене. Изсипваме сместа и разстиламе равномерно навсякъде. 
3. Печем в предварително затоплена фурна на 170-180 градуса до готовност. Проверяваме с дървен шиш или клечка дали е готов, обикновено се опича за 20-25 минути. 
4. Оставяме да изстине върху решетка и украсяваме с глазура. 
5. За глазурата начупваме шоколада на парченца, слагаме 3-4 с.л. прясно мляко и слагаме на котлона на водна баня да се разтопи. Или ако използвате масло, първо разтапяме шоколада, после добавяме и маслото.
Изчакваме да се охлади глазурата и заливаме кейка с нея.
 
 
 
Украсява се по желание с пресни плодове, кокосови стърготини или ядки!  
 
 
Толкова обикновен, но толкова неустоим!! 
 

3 коментара:

  1. Те обикновените неща са най-необикновени, Вили. :) Изглежда чудесно!
    Поздрави. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно предложение за кейк Вили, много апетитни снимки.Прекрасна идея и изпълнение.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви Гери и Ели! Това е едни от малкото снимки, които наистина ми харесват, а за сладкиша няма съмнение колко е вкусен!!
    Поздрави момичета !!

    ОтговорИзтриване