31 октомври 2014 г.

Пилешки сърца на тиган


Какво да ви кажа, у дома обожаваме пилешки сърца. 
И без да губя време, споделям как ги приготвям аз :)


 Продукти:

пилешки сърца
лук
дафинов лист
сол, черен и червен пипер на вкус
лимон

 Количеството на лука и сърцата е според предпочитанията и порциите.


СТЪПКИ:

1. Най-добре е да използваме охладени пилешки сърца, а ако са замразени, ги оставяме да се размразят напълно. В купа с вода поставяме сърцата да покиснат и да си пуснат кръвта.
След което ги измиваме няколко пъти, докато водата остане чиста.
Почистваме ги ако е необходимо и пак ги премиваме.
2. В тенджерка с вода слагаме сърцата да се варят, заедно с 1-2 броя дафинови листа, за около половин час.
3. През това време си почистваме лука, нарязваме го на полумесеци и го слагаме в тиган с олио да се позапържи за няколко минутки.
4. Добавяме сварените сърца и запържваме още около десетина минути на средна степен на котлона. Може да добавите още малко олио или масло ако искате да си топите :)
5. Прибавяме подправките на вкус и оставяме за две три минути отново на котлона.

Сервираме топли с резен лимон и пресен магданоз за украса.


Да ви е толкова вкусно, колкото и на нас!






27 октомври 2014 г.

Тиквеник с варена тиква, орехи и бисквити

Реших да си улесня живота :) и да прескоча неприятното стъргане на тиквата, при което винаги имам по един-два контузени пръста. Ама така си е! 
Ето в тази рецепта винаги се получава така. 
Реших, че ако сваря тиквата ефекта би бил същият, дори може би и по-вкусен ще стане тиквеника. 
Добавих бисквити и орехи, и елате да видите каква вкусотия беше : ))




Продукти:

1 средно голяма тиква (моята беше цигулка)
1 пакет кори за баница
1 1/2 до 2 ч.ч. захар
1 ч.ч. орехи 
1 ч.ч. бисквити чаени или обикновени
канела около 2 ч.л.
ванилия
олио


СТЪПКИ:

1. Измиваме и почистваме тиквата от семките и кората. Нарязваме я на парчета и я слагаме да се вари във вода, която да покрие съвсем леко тиквата. Добавяме и захарта и варим до омекване на тиквата.
2. Отцеждаме тиквата и я пасираме или  я намачкваме с вилица.
3. В дълбока купа изсипваме тиквата, към нея добавяме орехите (нарязани на дребно, за да се усещат по-добре), натрошените или смлени бисквити, канелата и ванилията. Объркваме всичко внимателно до хомогенизиране.
4. Вземаме един лист от корите, намазваме  с помоща на четка  с олио и поставяме втори лист отгоре, който също намазняваме.
5. Нанасяме върху него от плънката навсякъде, и завиваме на руло. Така процедираме и с останалите кори до свършване на плънката.
6. Леко набръчкваме готовите рула и ги нареждаме в правоъгълна тавичка, предварително намаслена, по дължина успоредно едни на други.
7. Разрязваме на парчета, и в прорезите с четка отново намасляваме (олиото може и да е сгорещено). По желание поръсваме с кристална захар и печем до готовност.

След като е готов тиквеникът, поизчакваме малко да поизстине и го заливаме с водата (вече изстинала) от сварената тиква, която е сладка, тъй като сме варили тиквата със захарта.

Оставяме тиквеника да си поеме сиропа за час-два, а ако имате търпение и за повече.
Поръсвате с пудра захар по желание преди поднасяне.


Ако пък не обичате да сиропирате тиквеника и искате да хрупа, сварете тиквата без захарта, а я добавете към сместа за плънката.



Както и да решите да го направите, съм сигурна, че ще бъде мноого вкусен :))

25 октомври 2014 г.

Картофени пърленки

Отдавна ми се хапваха домашно приготвени пърленки. 
И докато приготвях продуктите, случайно погледнах и към останалите сварени картофи и реших! Ще са пърленки, ама с картофи. Че какво пък, вкусът ще е още по-хубав дори.
Речено-сторено! 
Но тъй като готовите пърленки нямаха много време за позиране, за вас набързо щракнах няколко. Хубави или лоши снимки, кой ти гледа, домочадието ги нападаше мигновено. Никой не го интересуваше моята Кулинарна Авантюра :)





Продукти:

2 яйца
20 г. жива мая
1 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. топла вода
1 ч.ч. сварени намачкани картофи
3 с.л. олио
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
6-7 ч.ч. брашно
кашкавал
чубрица, шарена сол на вкус и по желание


СТЪПКИ:


1. В топлата вода разтваряме маята заедно с 1 ч.л. захар и 1 ч.л. брашно. Разбъркваме и оставяме да шупне (да втаса маята).
2. В голяма купа чукваме яйцата, към тях добавяме солта, шупналата мая, олиото и киселото мляко. Разбъркваме добре всичко, добавяме и картофите и отново разбъркваме. Започваме да добавяме и о предварително пресятото брашно.
3. Замесваме средно меко тесто, което може и да е лепкаво малко. Оставяме да си почине за около половин час.
4. От тестото с намаслени ръце късаме топчета (големи колкото един портокал например) и разстиламе в тавичка покрита с хартия за печене и оформяме (с ръце или точилка) пърленката. 
По желание поръсваме с чубрица или шарена сол. Аз пропуснах този момент - чубрица не пожелаха, а шарената сол беше свършила :)
5. Печем в затоплена фурна на 180 градуса до готовност. По желание ги поръсете с настърган кашкавал и върнете за кратко във фурната. 


Хапвайте ги докато са още топлички.



Да ви е сладко!

24 октомври 2014 г.

Яйца върху картофено канапе

Имах една голяма торба с дребни картофи, които реших да сваря на един път. Та част от тях оползотворих в тази хрумка, която нарекох яйца върху картофено канапе.
Голяма мъка беше беленето им, тези дребосъци ме изнервиха просто. После беше лесно. А резултатът ето този :)



Това е по-скоро като идейка, която може да замести обяда или вечерята.

Количества на продуктите отново не давам, това ще прецените вие, според големината на тавичката и количеството на порциите.

Продукти:

сварени картофи
сирене 
яйца
зелен лук
масло
сол, черен и червен пипер, чубрица на вкус


СТЪПКИ:


 1. Картофите сваряваме предварително. Изчакваме да поизстинат леко, обелваме ги и ги настъргваме на едрото ренде. Овкусяваме с масло и подправките на вкус.
2. В тавичка изсипваме картофите, като дебелината на пласта от тях трябва да е поне 1 см. 
3. Оформяме си внимателно гнезда, в които първо натрошаваме сирене, а върху него чукваме яйцето. Зеленият лук нарязваме на дребно около яйцето. Върху всяко яйце слагаме по-малко масло. Поръсете с червен или черен пипер преди или след запичане.


4. Запичаме във фурната до готовност на яйцето. Поръсваме по желание с червен и черен  пипер. Ако желаете добавете и кашкавал, въпрос на вкус.

Сервирайте още топло с подходяща гарнитерка. Тъй като вече е студено, аз нарязах от таз годишната туршийка.


Ами да ви е сладко :)

19 октомври 2014 г.

Лесен ябълков сладкиш

Лесен, и навярно познат на повечето от вас!
Този сладкиш, и аз не знам защо, го правя по-честичко през есента и зимата. Тогава ми е най-вкусен :) На вид не е нещо особено, но пък вкуса си заслужава. Ако имате търпение да си счупите и добавите и шепа-две орехи, ще стане още по-вкусен. Канелата разбира се е задължителна :)
Имах идея да го залея с карамелена  глазура, но реших, че така, поръсен (или не) само с пудра захар,  си е достатъчно вкусен, пък и нали е лесен ябълков сладкиш !!
Ако снимките не могат да ви убедят (защото аз лично не съм доволна от тях), просто ми се доверете и го направете!




Продукти:

4 яйца
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
2 ч.ч. настъргани ябълки
1/2 ч.ч. олио
1 пак. бакпулвер
1/2 ч.л. хлебна сода
1 ванилия
1 ч.л. канела


СТЪПКИ:

1. В подходяща купа чукваме яйцата и заедно със захарта ги разбиваме.
2.  Добавяме олиото и отново разбъркваме. В пресятото брашно объркваме бакпулвера и хлебната сода и постепенно добавяме към сместа.
3. Прибавяме ванилията, канелата и ябълките и объркваме внимателно с бъркалка..Ако желаете добавете и шепа или две на дребно нарязани орехи.
4. Изсипваме в правоъгълна тавичка (или кръгла форма с падащ борд) покрита с хартия за печене. Печем в предварително затоплена фурна на 170 градуса до суха клечка.

Изваждаме и охлаждаме върху решетка. 
Поръсваме с пудра захар по желание.




Да ви е сладко :)

15 октомври 2014 г.

Приказно, весело и вкусно с ELTI

А Elti е Снежи от Споделено от кухнята на Elti.
Снежи е чудесен човек, винаги лъчезарна, позитивна и мила - това усетих аз, въпреки, че се познаваме само виртуално. Ще се радвам ако някой ден се видим и запознаем и в реалния живот!!
Благодаря на Снежи, че прие с желание моята покана да ми гостува, и за това, че редовно минава да ме навести и в моето виртуално местенце. Драго и много приятно ми е Снежи, да знаеш :)
Ако все още не сте попадали на нейният блог, поправете това веднага. Сигурна съм, че часове наред ще препрочитате публикациите и, ще се любувате на прекрасните снимки, и ще ви се прииска да приготвите по нещичко. Фантазията и любовта към готвенето и е безкрайна. Винаги успява да ме учуди, да ми подшушне някоя идейка или да ме очарова толкова, че да се забравям и да потъвам в нейното чудно виртуално местенце. 
А да знаете само с какво ми дойде на гости!! Красота и  вкусота голяма!
Нямам търпение да ви покажа, за това настанете се удобно и заповядайте на кафе при нас, защото ще ви почерпим с нещо мнооого вкусно!!  
А на теб Снежи, благодаря от сърце за това прекрасно гостуване!




Здравей, читателю, на Кулинарна авантюра!
Днес ще замествам Вили в кухнята и се надявам да не си разочарован от това. Сравнително от скоро следя блога й и знам, че обича да експериментира, да пречупва рецептите през собствената си фантазия, да твори. Тук напълно си пасваме :)
Когато получих поканата си казах "с торта ще ида", но все още не знаех каква. После, като по поръчка, във Фейсбук видях тази красива, есенно декорирана торта. И стартирах една кулинарна авантюра (точно като името на блога на Вили), за да получа това:





Таралежчето, сгушено в хралупка, приемам като символ на уютен и пълен дом. Вили, пожелавам ти винаги така уютно да стопанисваш вируалното си блог-местенце, да е пъстро, вкусно и пълно с много читатели. 


Торта с моркови

Продукти за блатовете:
(за продуктите погледнах във Веселия готвач)

  • 350 г настъргани моркови (на ситно ренде)
  • 300 г захар
  • 220 г масло (свинска мас или олио)
  • 4 яйца
  • 340 г брашно
  • 100 мл прясно мляко
  • 1 бакпулвер
  • 1 прах ванилия
  • 1 ч.л. канела
Продукти за крема:

  • 125 г масло
  • 160 мл течна сметана
  • 160 г захар
  • 100 г млечен шоколад
  • 250 г маскарпоне
За шоколадовата декорация и оформлението на таралежа:
(харесах си тази рецепта, но не намерих кондензирано мляко и въпреки това ползвах идеята)

  • 90 мл течна сметана
  • 1 пълна с.л. течен шоколад
  • 200 г млечен шоколад
  • 100 г - 150 г печени бадеми (орехи)
  • 5 - 6  овесени бисквитки 


Захарно тесто за декориране: по рецепта на Вики (много хубава и в скоро време ще пусна благодарствена публикация :))


Начин на приготвяне на блатовете:

  • Настърганите моркови смесете със 100 г захар, ванилията и канелата. Разбъркайте и оставете за 5 минутки.
  • След това добавете останалите 200 г захар и разтопеното масло. Разбъркайте.
  • Сложете 1 яйце и разбийте с телена бъркалка, след това сложете едно след друго и останалите яйца, като след всяко разбивате до хубаво смесване.
  • Добавете към сместа 140 г брашно, смесено с бакпулвера. Разбъркайте до хомогенна смес.
  • Налейте млякото и останалите 200 г брашно. Отново разбъркайте до еднородна смес.
  • Загрейте фурната на 180 (С) градуса.
  • Тавичка, с диаметър 27 - 28 см, застелете с хартия за печене.
  • Изсипете половината от тестото и изпечете в предварително нагрята фурна. След това по същия начин изпечете и останалото тесто.
  • Разрежете готовите блатове на две, през диагонала.
  • След това с купичка изрежете полукръгче (то ще ни служи за телце на таралежа).



Приготвяне на крема:

  • Сложете на водна баня сметаната, маслото, захарта и начупения шоколад.
  • Бъркайте до разтопяване на захарта и шоколада. След това отстранете от котлона и оставете да изстине.
  • Приберете в хладилник до пълно стягане на крема.
  • Разбийте с миксер изстудения крем и добавете маскарпонето. Пак разбийте за кратко, колкото да се обединят.
  • Слепете с крема блатовете (те са като дъги). Намажете тортата от всички страни.

За шоколадовата глазура и муцунката на таралежа:



  • Загрейте сметаната заедно с течния и другите начупени шоколади. Бъркайте до пълното разтопяване на шоколадите (не чакайте да кипне сместа).
  • Оставете малко да се охлади и стегне.
  • С къдрава шпатула нанесете по външните стени на тортата (да получите имитация на пънче). Оставете си малка част и за измазване на таралежчето (ако ви се вижда малко сместа, предвидете още количество шоколад и си направете нова шоколадова глазура)


  • Към останалата шоколадова смес добавете малко начукани бадеми (оставете си за бъдещите бодлички)  и (или) овесени бисквитки.
  • Разбъркайте и от тази смес моделирайте главичката на таралежа.
  • За тялото слепете изрязаните полукръгове от блатовете. 



Разрязана фигурката на таралежа изглежда така:





Намажете цялата фигурка на таралежчето с шоколад. Набодете бадеми за бодлички (цели или разрязани на две - по избор)

Декорацията на тортата (есенните листа) е от захарно тесто гъм пейст.

  • Разточвам на тънко част от тестото и изрязвам желаната форма (листа в случая). 
  • С това инструментче, с топчето, оформям крайчетата на листата.
  • Оставям да засъхнат.
  • След това в няколко капки водка разтварям хранителна боя. С четка топвам в боята, попивам излишното на салфетка и оцветявам листата.



Нямаше как да не сложа и шипки, след оня шипкобер :) На едната боднах карамфилче, на другите две сложих истински мустачки (дори се чудя защо ми беше да правя захарни шипки, като имах истински :))










Тортата е с плътни, влажни блатове. Не се нуждае от сиропиране. Само от добра компания и... следващи две обиколки на стадиона ;)




Да ви е сладко!

На теб, Вили, благодаря за поканата и приеми топла прегръдка от мен!



12 октомври 2014 г.

Мини омлет на фурна

Започнах с идеята да направя чушки бюрек, но накрая стана друго. За това бяха виновни чушките, които ме изнервиха, ядосах им се, но пак ги сготвих :) След като ги опекох, и то много добре, беленето им беше просто мъка. Така се разкъсаха, че заплануваните чушки бюрек отпаднаха като вариант. И така се получиха два прекрасни омлета на фурна. Е, снимките може да ви заблудят, но всичко стана толкова набързо, а и закъснявахме за рожден ден!!
И все пак ето как изглеждаше единият омлет :)


Направих два омлета във форми за мини пици, с диаметър 8 см.

Продукти:

около 8 средно големи чушки
4 яйца
1 ч.ч  сирене + извара
малко салам
галета
олио


СТЪПКИ:

1. Опичаме чушките и ги обелваме. Накъсваме ги по дължина на парчета с ширина около 2-3 см.
2. В купа чукваме яйцата, прибавяме сиренето с изварата, и нарязания на кубчета салам. Объркваме сместа добре.
3. На дъното на формите за мини пиците поставяме домакинско фолио, което намасляваме с помоща на четка и поръсваме с малко галета. Покриваме дъното с парчета от чушките, отгоре изсипваме половината от яйчената смес и пак покриваме с чушки. Върху тях поръсваме тук-таме олио (зехтин или масло) и поръсваме отново с малко галета.
4. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до готовност. Омлетът се опича бързо, така че наблюдавайте!

Обръщаме върху чиния или сервираме направо с фолиото. Гарнираме с резен лимон и няколко маслинки - в моя случай :)




Бързо, лесно и вкусно! 
Приятен апетит!


10 октомври 2014 г.

Баница-пица на тиган

Опитвали ли сте баница на тиган? Аз не бях, но преди седмица си направих, само със сиренце и ми хареса много. Имах голямото желание да я споделя и тук, но уви снимките бяха пълен провал.
Но не се отказах лесно :) Пак си направих, но плънката този път беше по-богата, та за това я нарекох и баница-пица. Е, и този път снимките не станаха, само едничка ми хвана окото, но пък важното е, че е вкусно :)




Продукти:

6  листа кори за баница
3 яйца
1/2  ч.ч кисело мляко
щипка хлебна сода
1 ч.ч. сирене или извара
1/2 ч.ч. замразена царевица
1/2 ч.ч. нарязан на дребни кубчета салам по избор
шепа маслини - обезкостени и нарязани на половинки
олио или чисто масло


СТЪПКИ:

 Тиганът, който използвах за целта е тефлонов, с диаметър 13 см.

1. В купа чукваме яйцата, към които прибавяме киселото мляко със содата, натрошеното сирене, царевицата, салама и маслините. Объркваме всичко добре с вилица, телена или дървена бъркалка.
2.  Намасляваме дъното и стените на тигана и слагаме един лист от корите, като краищата обръщаме навън. С четка намасляваме отново слагаме втори лист, така, че краищата им да се разминават. Така редуваме пет листи от корите. 
3. Готовата смес разпределяме върху листите, слагаме последния лист от корите (прегънат на две) и внимателно обръщаме всички краища навътре, да загърнат баничката.
3. Намасляваме отгоре и слагаме тигана с баничката на слаб котлон, тъй като има вероятност да загори на силен и плънката да остане сурова. Когато се запече от едната страна, внимателно с помоща на голяма чиния обръщаме и запичаме и от другата страна.


Освен това можете да я направите и с начупени кори, като ги редите и застъпвате, за да не останат дупки, през които да не излезе плънката, с която може да импровизирате според наличните продукти у дома.

Оставяме я да се охлади за кратко и режем на парчета. 
Вкусно e, и е подходящо не само за закуска, може да си я приготвите за обяд или вечеря дори :)

Когато и да е то, да ви е сладко :)

4 октомври 2014 г.

Сладки банички-кошнички

Свикнали сме да си хапваме баничките със сирене, с разни зеленийки, с ориз, кайма и какво ли още не - въпрос на вкус.
Идеята за тези банички ми дойде спонтанно, имах начупени кори в хладилника, поизостанало сладко от кайсии, и реших да опитам какво ще излезе. Бях готова и за провал, но в крайна сметка се оказаха сполучливи и вкусни сладки банички. 
И мъжкото тяло яде, не се изказа отрицателно, което значи все пак, че съм се справила с експеримента :)
Което ме укоражи да ги споделя и с вас :)



Продукти:

кори за баница (може и начупени)
3 броя яйца
1 ч.ч. кисело мляко
щипка хлебна сода
1 ч.ч. сладко - в моя случай от кайсии
1/2 ч.ч. захар
олио
сладко от вишни за декорация
формички за мъфини (аз използвах моите любими кутийки от пастет)


СТЪПКИ:


1. В отделна купа си чукваме яйцата и ги объркваме със захарта до побеляване.
2. Добавяме киселото мляко с шупналата в него хлебна сода и отново разбъркваме с бъркалка.
3. Добавяме сладкото и пак разбъркваме внимателно.
4. Подготвяме си формите за мъфини и ги намасляваме (бройката на баничките зависи от големината на формичките, при мен излязоха 12).
5. Моите кори бяха поизсъхнали и лесно се чупеха, за това на парчета ги наслагвах. Във всяка формичка слагаме по три-четири пласта от парчетата от корите, които покриват и стените. Слагаме по 1-2 с.л от сместа, натрошаваме пласт от корите, покриваме с още смес и отгоре отново натрошени кори. 
6. Поръсваме с кристална захар, слагаме малко масло и печем в предварително загрята фурна до готовност. Моите придобиха златист загар и проверих с дървен шиш.


Оставете да изстинат напълно и тогава ги дегустирайте :)
За разкош аз им сложих от моето сладко от вишни, нали са кошнички, трябва да ги напълним с нещо и  станаха  ммм -  просто по-голям разкош :)
На тези, които решат да опитат, се надявам да им допаднат тези сладки симпатични банички :)


Ей, и да ви е сладко :)


И да живеят експериментите!!