30 август 2014 г.

Соленки с тиквички

Забърках смес да правя кюфтета от тиквички, а накрая направих тези вкусни соленки.
Със сигурност ще ви харесат, а формата е по ваше желание.


Продукти:

1 ч.ч. тиквички (настъргани и отцедени)
1 ч.ч. сирене
1 яйце + 1 жълтък за намазване
6 с.л. олио
5 с.л. галета
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. хлебна сода
2 ч.ч. брашно
сол на вкус
сусам за поръска (по желание)


СТЪПКИ:

1. В подходяща купа чукваме яйцето, добавяме киселото мляко с изгасената в него сода и разбъркваме.
2. Прибавяме олиото, тиквичките, натрошеното сирене, галетата и сол ако е необходимо.
3. Постепенно добавяме пресятото брашно и омесваме тесто. Ако е нужно добавете още брашно, най-много до 1 ч.ч. Тестото е лепкаво, но това да не ви притеснява.
4. Готовото  тесто увиваме в прозрачно фолио и прибираме във фризера за 30 минути.
5. Върху добре набрашнен плот разточваме тестото (поръсваме брашно и върху него, тъй като е лепкаво) на кора с дебелина около 0.7 см. и изрязваме с формички. Изрезките отново разточваме на кора и така до привършване на тестото.
6. В тавичка покрита с хартия за печене (или намазана с олио и набрашнена), подреждаме соленките на малки разстояния една от друга.
7. Намазваме соленките с разбития жълтък (примесен с капки олио и прясно мляко) и поръсваме със сусам (или ким).
8. Печем в затоплена фурна на 180 градуса до приятен загар.



Ще бъдете приятно изненадани от вкуса на тези соленки.




Добър апетит!!


29 август 2014 г.

Запържени чушки с яйце и сирене

Това ястие си е типично лятно, бързо и много вкусно. Сигурна съм, че всеки от вас си го приготвя често, но особено през лятото то е най-вкусно. 
И ако се чудите някой път какво да си сготвите набързичко, то това е идеалното решение.
Вкусотийка !!!



Продукти:

пресни чушки (зелени и червени)
яйца
сирене
олио
черен пипер, сол  на вкус
пресен магданоз

Не посочвам точно количество на продуктите, преценете и го съобразете според броя на желаните порции.
Такива ястия (яхнии, супи) готвя винаги на око и никога не спазвам пропорции. 


СТЪПКИ:

1. Измиваме и почистваме чушките от дръжките и семенцата. Нарязваме ги на малки квадратни или правоъгълни парчета.
2. В тиган (или тенджерка) сипваме олио, в което запържваме чушките с щипка сол около 10-15 минути.
3. В отделна купа чукваме яйца, прибавяме натрошено сирене, сол (ако сиренето не е солено) и черен пипер на вкус и разбъркваме всичко.
4. Когато чушките са се позапържили достатъчно, добавяме яйчената смес и бъркаме енергично (за да не загори) до готовност на яйстието.
5. Поднасяме още топло, и по желание поръсено с пресен нарязан на дребно магданоз.

Бързо, лесно и вкусно!




Добър апетит :)








28 август 2014 г.

Печени праскови с пълнеж

Разбира се няма нищо по-хубаво, полезно и вкусно от пресните плодове. 
Но пък и така тези праскови са апетитни и сочни, опитайте. 


 Продукти:

 
пресни (по-големи) праскови
 
орехи
бисквити
стафиди
мед 
чисто масло

Бройката на прасковите определяте вие, а количеството на пълнежа според броя и големината им.

СТЪПКИ:

 
1. Избираме едри и узрели праскови, но да не са твърде меки.
2. Измиваме ги добре и всяка праскова разполовяваме на две и махаме костилките.
3. В купа смесваме нарязани на дребно орехи, натрошени бисквити, стафиди, мед и меко чисто масло. Аз всичко слагах на око. Разбъркваме внимателно до хомогенна смес.
4. Всяка половинка пълним с приготвения пълнеж.
5. Поставяме вече напълнените праскови в тавичка намазана с масло или покрита с хартия за печене.
6. Запичаме за около 15-20 минути в предварително затоплена фурна на 200 градуса.




Сервираме охладени със сладко от праскови или топка сладолед. Ние си ги хапнахме и без гарнитура :)
Приятен и лек десерт, който със сигурност ще ви допадне!

Да ви е сладко :)



    27 август 2014 г.

    Пица Калцоне

    Ако ви се хапва пица, направете си калцоне :)
    Калцоне е затворена пица с плънка по избор от италианската кухня.
    Нещо много вкусно, подходящо за закуска, обед или вечеря.
    Тестото може да го замесите у дома, или пък да си го купите готово от магазина. А плънката определя какъв ще бъде вкусът на вашето калцоне.


    Продукти:

    за тестото -

    1 1/2 ч.ч. топла вода
    1 пакет суха мая
    2 с.л. зехтин (или олио)
    1 с.л. сол
    4 ч.ч. брашно

    плънката е по избор -
    в моя случай е с лютеница, грах, царевица, бекон, кашкавал и сирене


    СТЪПКИ:

    1. В дълбока купа слагаме топлата вода, и разтваряме сухата мая в нея. Разбъркваме добре и оставяме за няколко минути да се усвои добре.
    2. Добавяме олиото и солта, и разбъркваме отново.
    3. Прибавяме постепенно предварително пресятото брашно и замесваме еластично тесто, ако е необходимо добавяме още малко брашно.
    4. Прехвърляме тестото в намаслена купа и покриваме с прозрачно фолио. Оставяме да втаса, докато се увеличи двойно обема.
    5. Ако искате да направите една голяма пица, то от втасалото тесто се оформя тънък кръг. Едната половина се намазва с лютеница (или доматен сос), върху него поставяме плънката по избор. Свободната страна на кръга затваряме (тоест прегъваме на две) и залепваме краищата като притискаме добре, за да не излезе плънката.
    Или разделяте тестото на няколко равни топки, и от всяка си правим малки пици Калцоне.
    6. Прехвърляме калцонето в намазнена тавичка или покрита с хартия за печене и печем в предварително затоплена фурна на около 180 градуса до готовност.
    Аз оставих моите пици да повтасат още веднъж и така ги опекох.



    Да ви е сладко !!




    17 август 2014 г.

    Лесен сливов пай

    Лято е, и пресните плодове изобилстват - какво по-хубаво от това. След сладкишът с цели сини сливи, реших да направя и един лесен сливов пай. Нали обичам лесните рецепти, а тази си е точно такава :) Източника е от тук, и определено си заслужава, ако обичате сини сливи. Опитайте :)





    Продукти:

    2  яйца
    1 ч.ч. захар
    1/2 ч.ч.  разтопено масло (или олио)
    3/4 ч.ч.  хладно прясно мляко
    2 ванилии
    2 ч.ч. брашно
    1 пак. бакпулвер
    около 500-600 г. сливи (може и повече, според вкуса)


    СТЪПКИ:
     
    1. Разбиваме яйцата със захарта до побеляване.
    2. Прибавяме  разтопеното масло (или олио), прясното мляко и  ванилиите. Разбъркваме сместа.
    3. Добавяме постепенно и брашното пресято с бакпулвера. 
    4. Разбиваме хубаво отново сместа и я изсипваме в малка тавичка (в моя случай е правоъгълна), намазана с масло и поръсена с брашно (или покрита с хартия за печене).
    5.Нареждаме върху сместа сливите, (предварително почистени от костилките и разполовени) с отвора нагоре.
    Моето допълнение към рецептата е, че преди да наредя парчетата от плода, (разполовени, а половинките нарязани на по две на филии) ги овалях в равни части смесени галета и захар (ако обичате канела, можете да добавите и от нея).
    6. Печем сладкишът в предварително загрята фурна на 180 градуса до суха клечка.

    Изваждаме го и го оставяме да изстине напълно върху решетка.
    Поръсваме с пудра захар по желание. 



    Толкова бързо и лесно, и вкусно разбира се :) Да ви е сладко !!!


    15 август 2014 г.

    Панирани хлебни филийки

    Рецептата е адаптирана от една стара кулинарна книга - "Съвременна домашна кухня" с автори П.Чолчева и Ц.Калайджиева, второ издание от далечната 1972 г. 
    И съм сигурна, че често си приготвяте пържени филийки, дали без плънка, със солена, или сладка.  Все са си вкусни!





    Продукти:

    сух хляб (нарязан)
    шунка (или друг колбас)
    кашкавал
    масло (или маргарин)
    олио за пържене

    за панировката -

    яйце
    кисело мляко (може и с прясно)
    брашно
    хлебна сода



    СТЪПКИ:


    1. Нарязваме филиите на по две равни половинки. Намазваме с масло и слепяме две по две, като помежду им слагаме по резен кашкавал и шунка. А може да ги слепите и само със сирене.
    2. Приготвяме си панировкатя, като количеството и е според броя на филиите, които ще панираме. 
    За  моите (шест слепени половинки) панировката направих от едно яйце, 4 с.л. кисело мляко, щипка хлебна сода (мъъничко сол) и брашно, колкото да получа гъста смес.
    3. Внимателно потапяме слепените половинки в сместа за панировката и пържим до златисто в предварително сгорещено олио.
    4. Изваждаме върху салфетка или кухненска хартия, за да попие излишната мазнина.



    Поднасяме още топли с подходяща салатка и напитка.



    Да ви е сладко!!!




     

    13 август 2014 г.

    Пай с круши

    Бърз и лесен сладкиш с круши.
    Разбира се, можете да замените крушите с подходящ плод по ваш избор. И все пак препоръчвам да е с круши :)
    Не беше заплануван за увековечаване в блога, за това и снимките са малко неглиже :)


    Продукти:

    2 яйца
    200 г. захар
    120 г.  краве масло
    1 ч.ч. кисело мляко
    1 ч.л. сода за хляб
    1 1/2 ч.ч. брашно
    1 ч.л. бакпулвер
    1- 2 ванилии

    3-4 средно големи круши
    пудра захар за поръсване


    СТЪПКИ:

    1. В купа разбиваме яйцата със захарта до побеляване.
    2. Добавяме омекналото краве масло, киселото мляко (с разтворената в него сода).
    3. Пресяваме брашното в отделна купа и добавяме към него бакпулвера и разбъркваме внимателно.
    4. Добавяме го постепенно към яйчената смес и разбъркваме. Прибавяме и ванилията.
    5. В намазнена и набрашнена (правоъгълна) тава (или покрита с хартия за печене), изсипваме сместа.
    6. Отгоре подреждаме предварително измитите и изчистени круши, нарязани на тънки резени.
    7. Печем  в умерена фурна (предварително затоплена) до суха клечка.

    Изваждаме на решетка да се охлади, след което поръсваме обилно с пудра захар. 



    Да ви е сладко !!!

    12 август 2014 г.

    Богата лятна зеленчукова салата

    И вкусна при това, с пресни  зеленчуци от градината на мама :) Е, освен царевицата. 
    С тази салатка си решавате проблема за един лек обяд или вечеря :)


    Продукти:

    прясно зеле
    зелена чушка
    домати 
    краставици
    замразена царевица
    магданоз
    сол, олио (или зехтин), оцет на вкус
    може да добавите и моркови - по желание


    Количеството е според вкусовите предпочитания.

    Приготвянето е ясно, опитайте и да ви е сладко :)



    10 август 2014 г.

    PANTSANELLA (Панцанелла)

    Ако се чудите какво е панцанелла, това е салата - италианска :) На вид е много позната, и със сигурност сте си я приготвяли често. Дори и аз преди време. Толкова е засищаща, че  можете да обядвате или вечеряте само с нея. С домашна изстудена ракийка пък върви идеално :)
     Панцанелла е тосканска зеленчукова салата, която се консумира предимно през лятото.
    Основни съставки - резени, напоени с вода и оцет, а след това пресовани стар хляб, домати, зехтин, сол, черен пипер,  добавя се  лук (обикновено червен) и босилек. Може да се добавят и други зеленчуци (целина, краставици, чесън), както и сирене, моцарела, маслини и др. Въпрос на вкус :)
    Във всеки регион на Италия я  приготвят по различен начин - някъде е с накиснат и изстискан хляб, или  само начупен на хапки специален хляб, или с  препечени кубчета (крутони). 
    На  мен най-много ми допада последният вариант :)

     



    Продукти:

    домат
    краставица
    червен лук
    сух хляб
    пресен босилек
    сол, зехтин, оцет, черен пипер
     

    Количеството на продуктите е според вкусовите предпочитания :)

    СТЪПКИ:

    1. Нарязваме хлябът на малки кубчета, поставяме го в подходяща тавичка, поръсваме със зехтин и сол и слагаме във фурната да се запекат, като ги разбъркваме от време на време. Тоест правите си крутони
    Друг, по-бърз начин е да ги запечете на пълна мощност за около 5 минути в микровълновата фурна, като също от време на време ги разбърквате. Оставяме да се охладят напълно след това.
    2. Нарязваме домата и краставицата на кубчета (или както предпочитате), лука на полумесеци, а босилека на ситно.
    3. Разбъркваме, подправяме със сол, оцет, черен пипер и зехтин. Добавяме и  хлебните кубчета.
    4. Разбъркваме салатата и оставяме да се охлади за около 15-20 минутки, за да може хляба да поеме от соковете на  доматите и краставиците. На ако нямате търпение, хапнете си я веднага.


    А тази вечер определено ще съм само на салатка, времето е горещо и тежко, а салатката е идеална за лека вечеря :)



    Да ви е сладко, и наздраве !!

    8 август 2014 г.

    Пита от грис

    Ровейки се из рецептите в интернет пространството, попаднах на пита от грис. Дори не знаех, че това е вид хляб от румънската кухня !!! Та реших да опитам вкуса на тази питка. Допадна ми (можеше ооооще малко да го оставя да се зачерви), повече солчица трябваше да сложа, а със сиренце, шарена сол, доматки и краставици върви идеално :) Ако се престрашите, можете да пробвате :)


    Продукти:

    500 г. грис
    10 г. бакпулвер
    1 с.л. сол (може и малко повече)
    80 мл.олио
    почти  2 ч.ч. вода  
    масло за намазване

    Тавичката, в която пекох питката е кръгла с диаметър 30 см.


    СТЪПКИ:

    1.  В подходяща дълбока купа слагаме гриса, солта и бакпулвера. Разбъркваме добре сухите съставки, добавяме олиото и бъркаме (или мачкаме с ръце) докато всичко стане на трохи.
    2. Прибавяме водата и объркваме отново до еднородна смес.
    3. В намазнена тавичка (или покрита с хартия за печене) изсипваме сместа. Правим  разрези с нож в суровата смес, което след това ще  улесни разчупването на питката.
    4. Печем  в предварително загрята фурна на 180 градуса около 45 минути до приятен захар. 


    Още топла се намазва с масло, разчупва се и се поднася.
    По желание питката може да се поръси с шарена сол.


    Опитайте и да ви е сладко :)

    7 август 2014 г.

    Фалшиво картофено суфле

    Фалшиво, защото не е точно суфле, а пък е суфле, защото бях решила да го направя, но в последния момент се получи друго. И понеже не знам как точно да го нарека, така си остана и като фалшиво картофено суфле :) Следващият път обещавам да направя и истинското :)



    Продукти:

    0.500 кг. картофи
    1 брой голяма зелена чушка (от месестите)
    150 г. сирене
    1/2 ч.ч. замразена царевица
    300 мл. прясно мляко
    2 броя яйца
    2 с.л. брашно
    олио 
    сол, черен и червен пипер на вкус
    чубрица, босилек, магданоз по желание

    Тавичката, в която правих суфлето е кръгла с диаметър 24 см.


    СТЪПКИ:

    1. Измиваме добре картофите и ги сваряваме. Когато поизстинат ги обелваме и нарязваме на филии с дебелина около 0.5 см.
    2. В намаслена тавичка подреждаме картофите, като ги застъпваме леко. Посоляваме леко, поръсваме навсякъде от останалите подправки.
    3. Измиваме чушката и я нарязваме на ивици, които слагаме върху картофите.
    4. Сиренето натрошаваме и разпределяме върху чушката, а после слагаме и царевицата.
    5. В отделна купа чукваме яйцата, прибавяме брашното и разбъркваме добре, за да не останат бучици (може да използвате миксер). Добавяме и прясното мляко (и малко сол ако е необходимо) и отново разбъркваме.
    Тази смес изсипваме върху наредените зеленчуци в тавата.
    6. Печем в предварително затоплена фурна на около 180-200 градуса до приятен златист загар.


    Нарязваме на парчета и сервираме топли с подходяща за сезона салата.

     Да ви е сладко :)



     


    5 август 2014 г.

    Еклери със солен пълнеж

    Честичко ми се случва да направя някой гаф в кухнята. И особено, когато очаквам гости, премислила съм стотици пъти с какво ще ги посрещна, и накрая всичко се проваля. Е, почти, защото веднага обмислям как да замаскирам оплесканото положение :)
    Така стана и с тези еклери със солена плънка. Грешката ми беше, че бързах, отворих фурната, еклерите тотално пльокнаха и направо ми се доплака. Бях решила да им отрежа капаче и да ги напълня с вкусна солена плънка. И въпреки всичко, без капаче, пак станаха, и на вид ги докарах почти, а на вкус си облизахме пръстите :)
    Така, че дори и да оплескате нещата като мен, седнете, премислете, и със сигурност ще ви осени чудесна нова идея.
    А тези еклери направих всъщност преди два месеца, но чак сега събрах смелост да покажа, дори само и като идея, защото си заслужават :)



    Продукти :

    за еклерите -

    1 ч.ч. вода (или 50/50 вода и прясно мляко, или само прясно мляко)
    1/2 ч.ч. олио
    1 ч.ч. брашно
    3-4 бр. яйца

    за пълнежа  -

    цедено  мляко
    майонеза
    царевица
    прясна краставица
    рулца от раци
    сол
    продуктите за пълнежа слагах на око :)

    плънката търпи импровизации според вкуса и предпочитанията ви


    СТЪПКИ:

    1. В подходяща тенджерка  сипваме водата и олиото, и слагаме на котлона да заврат.
    2. След като заврат,  добавяме брашното и бъркаме непрекъснато, докато сместа се сгъсти и започне да се отделя от стените на съда.
    3. Махаме от котлона и оставяме да изстине. След като сместа изстине, едно по едно добавяме яйцата, като след всяко разбъркваме  добре (аз използвам миксер).
    4. С помощта на лъжица загребваме от сместа и изсипваме внимателно в намаслена или покрита с хартия за печене тава, като оставяме известно разстояние между еклерите. 
    5. Еклерите (по желание можете да ги поръсите със семена) печем в предварително затоплена на  200 градуса фурна до готовност (до златист цвят  около 30 минути).  
    Важно - не отваряйте фурната, дори и когато вече са готови, изключете ги и оставете вътре за около 15 минути, защото има вероятност да спаднат.
    6. Приготвяме  си плънката, отрязваме леко капачетата на еклерите, пълним ги и доукрасяваме с подходящи зелени подправки.


    Вкусно и красиво :)

     Да ви е сладко !!

     

    3 август 2014 г.

    Киш с кори за баница и тиквички

    Или отворена баница по нашенски :) Ей такива неща се раждат в главата ми, когато разполагам със съвсем малко продукти. Ама толкова вкусно пък стана тц тц тц :) Плънката търпи импровизации, така че импровизирайте :) А може би вече сте си правили тази вкусотийка?!
    Моят киш беше с тиквички, и се прави толкова бързо, а пък още по-бързо се изяде :)


    Продукти:

    5 листа от кори за баница на 
    1 средно голяма тиквичка
    2 яйца
    150 г. сирене на Olympus
    2 с.л. кисело мляко
    1/2 ч.л. хлебна сода
    олио


    СТЪПКИ:

    1. В голяма правоъгълна тавичка (аз използвам тавата от фурната) върху хартия за печене слагам единия лист от корите за баница.
    2. Намазваме с олио (с четка), поставяме втори лист, пак олио, пак лист и така до петия последен лист от корите.
    3. В паничка чукваме яйцата, прибавяме сиренето и киселото мляко с хлебната сода. Объркваме добре.
    4. Яйчената смес разстиламе върху най-горния лист, като оставяме по 4 см. от всички краища без плънка.
    5. Измиваме и почистваме тиквичката. Нарязваме я на тънки ленти (с белачката за картофи), които наслагваме като решетка (или както прецените) върху яйчената плънка.
    6. Загръщаме навътре  краищата от корите, които оставихме без плънка, притискаме внимателно и намазваме с олио корите, както и тиквичките.
    7. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до златист загар или до готовност.


    Получи се страхотен киш, който може да си хапвате по всяко време. 


    А тези симпатични чери доматчета от градината на мама, 


    така ме съблазниха, че си откъснах няколко хем за снимка, хем за гарнитурка към баницата.


    Да ви е сладко !!!


    2 август 2014 г.

    Тиквички на фурна

    Обичам миризмата на пържени тиквички, а у дома пък обожават да ги хапват така. 
    Лошото е, че се пържат поне час, а се изяждат за броени минути, а и пърженото хич не е полезно.
    И ако ви е оттегчило дългото стоене над тигана, се подсетете, че можете да ги метнете и във фурната, да ги забравите за около 40 минути, а после да си оближете пръстите.


    Можете да ги направите по няколко начина:

    Първи начин -

    Измивате и почиствате тиквичките. Нарязвате на шайби с дебелина около 0.5 см. 
    Слагате ги в купа, посолявате и разбърквате добре.
    В намаслена тавичка (или покрита с хартия за печене) подреждате тиквичките, като ги застъпвате, ръсвате олио и запичате до готовност.

    Втори начин:

    Измивате и почиствате тиквичките. Нарязвате на шайби с дебелина около 0.5 см. 
    В паничка слагате брашно и сол (разбърквате добре) и овалвате всяка шайба.
    В намаслена тавичка (или покрита с хартия за печене) подреждате тиквичките, като ги застъпвате, ръсвате олио и запичате до готовност.

    Трети начин:

    Измивате и почиствате тиквичките. Нарязвате на шайби с дебелина около 0.5 см. 
    В паничка слагате галета и сол (разбърквате добре) и овалвате всяка шайба.
    В намаслена тавичка (или покрита с хартия за печене) подреждате тиквичките, като ги застъпвате, ръсвате олио и запичате до готовност.

    Четвърти начин:

    Измивате и почиствате тиквичките. Нарязвате на шайби с дебелина около 0.5 см. 
    В паничка слагате  корнфлейс и сол (разбърквате добре) и овалвате всяка шайба.
    В намаслена тавичка (или покрита с хартия за печене) подреждате тиквичките, като ги застъпвате, ръсвате олио и запичате до готовност.

    Приготвяте си сос от кисело мляко, чесън, сол и ситно нарязан копър (може да добавите и малко майонеза по желание). 


    Поднасяте тиквичките поляти със соса или отделно. 
    Или първо поливате леко тиквичките с оцет, а отгоре със соса.



    Както и да ги поднесете, тиквичките винаги са вкусни :)





    1 август 2014 г.

    Сметанов сладолед с пъпеш

    Честит ви нов месец - август. 

    Днес е 1 август - Денят на градинаря в България....
    Честването на Деня на градинаря е възобновено на 1 август 1993 година в град Брезово. Денят е посветен на хората, които обичат растенията и умеят да се грижат за тях. За добрия резултат в градинарството е необходим не само труд, но и много обич и желание да се занимаваш с растенията.

    1-ви август е денят на всички, които се грижат за цветя, зеленчуци и овошки - професионално и за удоволствие.
    Градинарите си имат светец-закрилник - Свети мъченик Фока
    Свети Фока е наричан градинар, защото си направил градина близо до морето и посадил в нея различни зеленчуци, продавал ги и по такъв начин осигурявал препитание за себе си и за бедните. Част от зеленчуците от своята градина той слагал край пътя, за да могат да ги взимат всички нуждаещи се минаващи.

    Понеже се отличавал с голяма любов към ближните, Свети Фока благоустроявал повече духовната градина, отколкото материалната; процъфтявайки с благочестие и питаейки в сърцето си чисти мисли, той принасял плодове на добродетелите, така че неговата свята душа наистина можела да се нарече градина на Светия Дух.
    А аз ви пожелавам прекрасно лято (което почти свърши, ама то и лято нямаше :)), сбъднати мечти и вълшебни, незабравими летни дни :)
    Днес имам повод и аз да почерпя, вече 14 години с моята половинка сме заедно :) Ами, търпим се някак си :) Пожелавам си още дълги години да е така :)
    И нали е лято, горещо е, та реших да ви разхладя с един много лесен и вкусен сладолед. 




    Продукти:

    200 мл. течна сладкарска сметана
    300-400  г. пъпеш (без корите)
    захар (ако е необходимо)


    СТЪПКИ:

    1. Пъпешът нарязваме на парчета и пасираме на гладка каша. Ако не е много сладък, добавяме на вкус захар.
    2. Сметаната я разбиваме и към нея прибавяме пъпеша, отново разбъркваме добре.
    3. Изсипваме в подходящи кутии и слагаме във фризера. На два-три пъти през час разбъркваме сладоледа с миксер, за да не се образуват кристалчета (не е фатално и ако пропуснете този момент). 
    С кристалчета или без, сладоледът е разхлаждащ и вкусен.
    Изведете от фризера 10-15 минути преди поднасяне, гарнирайте с парченца пъпеш, кокосови стърготини или топинг. 





    Обичайте се и да ви е сладко :)