30 юни 2014 г.

Желиран таратор

В летните жеги по един студен таратор едва ли би отказал някой !!!
Ние си го хапваме целогодишно, но разбира се, най-вкусен е през лятото, с пресен копър, пресни домашни краставици и пресен чесън. 
Но ако имате време, някой път си направете (ако все още не сте до сега) и желиран таратор. На вкус е чудесен, и почти напомня на салата "Снежанка". 
Може да го сервирате като предястие, просто салатка или дори за лека вечеря. Но определено с него може да впечатлите гостите си. 

Отдавна се канех на тази публикация, и мисля, че вече и е дошъл реда !!!



Продукти:

за 3 средни купички -

400 г. кисело мляко с по-висок процент масленост (при мен 2 %)
1 средно голяма краставица
10 г. желатин
4-5 ореха
5-6 скилидки чесън
2-3 с.л. олио (или зехтин)
пресен копър (количеството според вкуса)
сол на вкус

СТЪПКИ:


1. Измиваме добре краставицата (а може и да се обели), и я нарязваме на малки кубчета.
2. Чесънът настъргваме на дребно, копърът нарязваме също на дребно. Орехите ги начупваме и нарязваме на съвсем дребно или ги смиламе.
3. В подходяща купа изсипваме киселото мляко, като предварително сме го разбили, но ако има все пак бучки доразбиваме с миксер за кратко.
4. Към млякото добавяме краставицата, копъра, чесъна, орехите, олиото и сол на вкус.
5. В 100 мл. вода разтваряме желатина. Когато набъбне го разтопяваме на водна баня или в микровълновата за кратко.
6. Към млечната смес изсипваме желатина и разбъркваме добре.
7. Разпределяме в купички (чашки или други формички) и прибираме в хладилника докато стегне ( около 4-5 часа).

 Може директно да се консумира от купичките.
Но ако искате  вашия желиран таратор да изглежда впечатляващо, преди да изсипете сместа в купичките, ги покрийте с фолио за свежо съхранение и отгоре разпределете млечната смес.
След като е вече стегнал, обръщаме всяка купичка върху подходяща чиния и отстраняваме фолиото. 




Декорираме с копър, краставица или смлени орехи.



Както и да го сервирате, ще впечатлите и изненадате своите гости !!!


Да ви е сладко и наздраве !!!


28 юни 2014 г.

Галет с вишни и желе от вишни

Името е френско, произходът също. Произхожда от областта Бретон, където се прави от брашно от елда и е в солен вариант. Пълнежът е най-често от риба, сирене, различни зеленчуци, резени ябълки, горски плодове и още много различни продукти. Много популярен е галетът  с настърган Ементал, парче шунка и яйце, което се пече заедно с галета.
Можете да го направите и в сладкият му вариант, като изберете плодове според сезона и вашия вкус.

Аз пък за пръв път правя галет. От кога му се каня и все отлагах. Но прецених, че с вишни ще бъде определено вкусен и побързах да го направя.
И наистина стана чудесен, само дето не ми дойде музата за хубави снимки, и два дни го мислих, дали да ги поместя тук или не.
Е, и по-добре можеше, и все пак реших, че мястото му си е точно тук.



Толкова много рецепти прегледах за галети, та ми се омота мисълта. Накрая заформих един ето така:


Продукти:

за галета -

2 ч.ч. брашно
125 г. охладено масло
1/2  ч.ч. захар
щипка сол
2 броя яйца (като оставяме 1/2 от единия жълтък за намазване)


за пълнежа -

около 2 ч.ч. вишни 
желе от вишни - по желание
малко захар

СТЪПКИ:

1. В подходяща купа изсипваме пресятото брашно, добавяме  солта и захарта и нарязаното на кубчета охладено масло. Втриваме между пръстите, докато се образуват трохи, след което прибавяме и яйцето. Замесваме маслено тесто, което прибираме в хладилника за около час (може и по-малко).
2. През това време измиваме и изчистваме вишните от костилките.
3. Изваждаме масленото тесто след определеното време и разточваме  върху хартия за печене (добре набрашнена) във формата на кръг. 
4. В средата поръсваме със захар и поставяме вишните, като оставяме в края свободно тесто около 3-4 см. 
Понеже предният ден си направих и няколко бурканчета сладко от вишни, използвах малко от желето и поставих на няколко места от него върху пресните вишни.
5. Завиваме от всички краища, намазваме с разбития жълтък примесен леко с прясно мляко.
6. Прехвърляме галета заедно с хартията за печене в тавичка и печем на 180 градуса до готовност (или до приятно зачервена коричка на галета).


Като за пръв път мисля, че се справих добре. Ще опитам задължително и с други плодове, а така също и соления вариант.


Да ви е сладко!!!


23 юни 2014 г.

Кейк с вишни

Сигурна съм, че често си приготвяте този сладкиш. Вишните му придават един сладко-кисел божествен вкус. Аз лично изядох 3-4 парчета наведнъж само докато го дегустирам !!!
Ако нямате вишни, може да замените и с други плодове. Но ако имате, не се чудете, това е един от лесните и вкусни сладкиши с пресни плодове за лятото, който със сигурност ще ви стане любим.


Продукти:

2 броя яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.л. хлебна сода
1 пак. бакпулвер
1 ванилия (може и без нея)
1-2  ч.ч. вишни


СТЪПКИ:

1. В подходяща купа чукваме яйцата, прибавяме захарта и разбиваме с миксер.
2. Добавяме олиото, киселото мляко с разбърканата в него (и шупнала) хлебна сода, и отново разбъркваме с миксер.
3. Идва ред на пресятото брашно с бакпулвера, и ванилията. Отново разбъркваме добре до хомогенна смес.
4. В подходяща правоъгълна тавичка (или форма за кекс), слагаме хартия за печене и изсипваме сместа.
5. Измиваме и почистваме от костилките вишните. Разпределяме ги равномерно върху сместа навсякъде. 
На моя кейк сложих плътно една до друга вишни, така че със сигурност са били повече от една чаена чаша.
6. Печем в предварително затоплена фурна на около 180 градуса до суха клечка.

По желание изстиналия сладкиш поръсете с пудра захар.




Да ви е сладко!!!



Домашна лимонада от джанки

За мен си е лимонада, за някои може да е сок, ако пък е по-гъста може да бъде и нектар.
По-важното е, че в летните горещи дни тази напитка, добре изстудена е просто елексир.




Сортът на джанките няма значение, важното е да са узрели добре.

Продукти:

1.5 литър вода
150 г. захар
0.500 кг. джанки

Не е нужно да спазвате точните количества, ако искате сложете повече вода, захарта по-малко или повече в зависимост от сладостта на плода.
Ако пък сложите повече джанки с по-малко вода, можете да си направите нектар, а ако водата е повече - сок. 
А това, което аз направих го нарекох лимонада и хич няма да сгрешите ако си я направите.


СТЪПКИ:

1. Измиваме добре джанките 


и ги слагаме в тенджера с литър и половина вода, и захарта.
2. Слагаме на котлона и от момента на завиране, варим още 10-15 минути или до отделяне на люспите от месото на джанката.


3. Плодът го претриваме през цедило и връщаме обратно в тенджерата.
4. Разбъркваме и прехвърляме в подходящи бутилки, изстудяваме в хладилника и когато сме жадни си пийваме.


Или пък изчакваме да поизстине, прехвърляме в кана, слагаме бучки лед, по желание и резени лимон и се наслаждаваме на една домашна лимонада от джанки.


Ами наздраве!!! 


21 юни 2014 г.

Омлетчета-мъфинчета

И естествено правени във фурната.
Често правя омлети на моята половинка.
Забърква се за секунди и за някакви си 5-6 минутки е готов.
Този път реших да направя мини омлети във форми за мъфини. Е, нали знаете моите какви са - любимите ми, кутийки от пастет.
И ако решите да приготвите омлет така, трябва да поизчакате малко повече, тъй като във фурната стават по-бавно.


Продукти:

за 7 броя (или повече, в зависимост от формите)

4-5 броя яйца
200 г. сирене  (а може и извара)
2 кремвирша  (или друг колбас)
сол, черен пипер на вкус
1-2 с.л. олио или зехтин
1 с.л. кисело мляко и 1 к.л. хлебна сода (може и без тях)
сол на вкус (ако сиренето е солено, не е необходимо)
1 тиквичка - по желание

 форми за мъфини (или подходящи огнеупорни чашки, или силиконови формички)


СТЪПКИ:

1. В подходяща купа чукваме яйцата, добавяме натрошеното сирене (а може и настъргано), нарязаните на малки кубчета кремвирши, олиото, сол и черен пипер на вкус и киселото мляко с угасената в него хлебна сода.

По желание можете да добавите ваши любими подправки, маслини, стрък пресен зелен лук, царевица, кашкавал, грах и др.
2. Объркваме всичко много добре до хомогенна смес.
3. Във форми за мъфини разпределяме яйчената смес.
 Или в ето такива кутийки от пастет:


Имах една самотна тиквичка, която се чудех как да я приготвя. И реших да я сложа в мъфините, почистих я с белачката за картофи и нарязах на тънки ленти. Във всяка формичка върху яйчената смес разпределих лентичките в кръг.
4. Печем мъфините в загрята фурна на 180 градуса до готовност.


Обръщаме в чинии и гарнираме по желание с подходяща салата според сезона.







   Ако добавите и тиквички, ето как ще изглежда омлетчето ви в разрез:




Приятен апетит!!


18 юни 2014 г.

Пълнени чушки

Любими на много от вас предполагам.
Толкова ми харесаха как изглеждат, а още повече вкуса им, че не можах да се сдържа да не ги публикувам.
Без една мога, но с една не мога, обичам пълнени чушки - класиката - с кайма и ориз. Но у дома ги хапваме така, без сос, за това и моите са самотни. Но пък са толкова вкусни.
И все пак всичко си е от каймата, и от ориза, и от пипера - всичко е от значение.



Продукти:

за около 10 броя средно големи чушки

1/2 ч.ч. ориз
1 малка глава лук
4 средно големи моркова
300-400 г. кайма
сол, черен и червен пипер, чубрица на вкус (и ваши любими подправки)

кашкавал


СТЪПКИ:

1. Изчистваме и измиваме ориза. Морковите настъргваме на едро ренде, лука нарязваме на ситно (или настъргваме). 
2. В малко олио (около 4-5 с.л.) запържваме ориза, заедно с морковите, лука, каймата и подправките. Ако желаете можете да добавите и малко доматено пюре.
Доливаме по-малко вода и бъркаме докато ориза набъбне.
3. Измиваме си чушките. Правим разрез по дължина от едната страна на всяка чушка и съвсем лек встрани до дръжката. Почистваме внимателно от семките.
4. Пълним чушките с ориза и нареждаме в тавичка. Доливаме вода и печем до пълна готовност на ориза.


5. Когато са готови, изваждаме и настъргваме върху всяка чушка кашкавал и връщаме за кратко във фурната да се разтопи.


Сервираме без или със сос по избор по желание.



Добър апетит!!!



17 юни 2014 г.

Ароматни канелени пържени филийки

Нищо ново под слънцето, моите просто са по-ароматни, по-сладки и нарязани на триъгълници!!!
Бърза  и вкусна закуска, ако се чудите какво да направите от позастоелия хляб у дома.



Продукти:

2 броя яйца
120 мл. прясно мляко
1 ванилия
2 ч.л. канела (може и по-малко)
3-4 с.л. захар
хляб около 5-6 филии хляб


СТЪПКИ:


1. В подходяща дълбока купа разбиваме яйцата, захарта, млякото, ванилията и канелата. 
2. Нарязваме си филиите хляб на триъгълници, или на половинки.


3. Сгорещяваме олио, потапяме всяка филия хляб в сместа (и от двете страни), за да поемат добре и пържим до златисто и от двете страни, а след това изцеждаме на салфетка, за да се отнеме мазнината.
Или може да поставите филиите  в тавичка и да ги залеете със сместа, а след като поемат, да ги обърнете и от другата страна.  

Поднесете само така, или с любимо сладко или конфитюр, мед, течен шоколад, сирене или пресни плодове според сезона, и задължително с чаша студен айран!!!





Да ви е сладко!!!





16 юни 2014 г.

Яйчен пастет


и интересен начин за поднасянето му!! Може да си го намажете върху филия хляб, да си го хапвате като разядка или да го поднесете ето така




Продукти:

за пастета - 

4 броя яйца
100 г. сирене
100 г. извара
3-4 скилидки чесън (или по-малко или повече според вкуса)
1 с.л масло
6-7 маслини
сол, черен пипер на вкус 



СТЪПКИ:

1. Сваряваме яйцата, след като поизстинат ги обелваме и поставяме в блендера. Прибавяме сиренето, изварата, маслото, скилидките чесън, маслините (без костилки) и овкусяваме с подправките.
2. Всичко се пасира (или намачква първо с вилица и се пасира с пасатор) на гладко пюре.
3. Прибираме в хладилник поне за половин час.
4. В десертна чиния нареждаме нарязани домати (кръгчета), върху тях краставици (нарязани също на кръгчета), на които предварително вътрешността е изрязана с къдрава формичка.
5. Във всяка краставица слагаме от яйчения пастет и отстрани слагаме изрязаната вътрешност.
Декорираме по желание с копър, магданоз, маслини и други.




Да ви е сладко !!!!   





    15 юни 2014 г.

    Кейк с бели черници

    ...... е сладкишът под  № 200 в блога "Кулинарна Авантюра" и една от поредните ми импровизации !!!
    Не е това, което исках да се получи, но нямах време за премисляне (малката Дари е болна), въпреки това стана вкусен. Лек и същевременно толкова сладък.





    Продукти:

    4 броя яйца
    100 г. бели черници (може и черни)
    200 г. захар
    250 г. брашно
    2 ч.л. бакпулвер
    1 ванилия
    няколко бисквити (аз използвах на Petit)

    СТЪПКИ:

    1. Отделяме жълтъците от белтъците.
    2. Белтъците разбиваме на сняг, заедно с половината от захарта.
    3. Жълтъците разбиваме с останалата захар, прибавяме и  пресятото брашно заедно с бакпулвера, и ванилията.
    4. Към сместа с жълтъците добавяме  от белтъчната смес по-малко и разбъркваме с дървена шпатула внимателно.


    5. В правоъгълна тавичка (или в тортена форма с откопчаващо се дъно) покрита с хартия за печене, внимателно изсипваме сместа. Върху нея набучваме леко начупени на едро бисквити и посипваме между тях и черниците.


    6. Печем в предварително затоплена фурна на около 180 градуса. Проверяваме с дървен шиш дали сладкиша е готов. Ако е необходимо покрийте с готварско фолио, за да не загори, ако все още не е готов.



    По желание може да посипете сладкиша с пудра захар. Аз го оставих така, заради красивите форми, които се получиха.


    Да ви е сладко, и благодаря на всички, които с желание надничате в моето местенце!!!

    11 юни 2014 г.

    Гретен (гратен, огретен) с тиквички

    Бях решила да правя кюфтета от тиквички, но мързелът ми подшушна друго :)
    Този гретен правя рядко, защото май аз само си го ям. Моите не признават друго, освен пържените тиквички. Всичко останало с тях им е съмнително и нетипично на вкус.
    И все пак, опитайте и ще се уверите, че е вкусно и така.
    Забърква се буквално за по-малко от 5 минути, опича се бързо, а е и здравословен!
    А какво означава гретен ? 
    Гретен е кулинарен термин със следното съдържание: огретен, гратен или гретен – това е всяко ястие, залято или покрито отгоре със сирене, кашкавал, мляко, сметана или галета смесени с бучки масло. Такова ястие задължително е приготвено във фурна или под грил, като е запечено до златиста коричка. 
    Терминът е френски - "au gratin" или "gratinée”, откъдето идва и българското огретен и се използва за всички ястия, приготвени по този начин. Огретенът се приготвя в специални кръгли или овални огнеупорни съдове, наричани гратин (gratin).


    Продукти:

    3 средно големи тиквички (около 0.500 кг.)
    4 броя яйца
    100 г. сирене
    100 г. извара
    100 г. брашно
    2-3 с.л кисело мляко
    сол, черен пипер на вкус
    копър


    СТЪПКИ:

    1. Почистваме и измиваме тиквичките. Настъргваме ги на едро ренде, посоляваме и оставяме да се отцедят.
    2. В купа чукваме яйцата, прибавяме изварата и натрошеното сирене, киселото мляко, черен пипер и сол на вкус, и нарязан на ситно копър (количеството е според вкуса). Добавяме и отцедените тиквички (най-добре отцеждаме с ръце) и разбъркваме всичко с вилица до хомогенна смес.
    3. Прехвърляме в тавичка (леко намаслена на дъното) и запичаме до приятен загар (до стягане на яйцата).


    Киселото мляко върви на тиквичките, поднесете по желание и с това ястие!
    Приятен апетит!

    10 юни 2014 г.

    Панирани ролца от раци

    Рулцата от раци могат да се хапват в салати, предястия и въобще каквото ви хрумне, и което би ви се харесало.
    Бяха ми останали 7 броя рулца от раци, които исках да поднеса приготвени по различен начин. Едни чушки ми попаднаха в полезрението, и веднага реших, че ще направя панирани рулца от раци обвити в пипер.
    Бързо, лесно, а се оказа и вкусно :smile1:
    И тъй като и аз бързах да го поднеса на изгладнелите домашни, нямах време за аранжировка и много време за снимки.



    Продукти:

    рулца от раци
    пипер (опечен)

    за панировката -

    яйце
    галета
    брашно 
    сол

    Продуктите са в зависимост от броя на рулцата от раци.


    СТЪПКИ:

    1. Опеченият пипер нарязваме по дължина на ленти с широчина около 1 см. 
    2. Всяко рулце обвиваме с ленти от пипера.
    3. В три отделни подходящи купички (или чинии) сипваме брашно, галета и яйце с малко сол.
    4. Всяко обвито вече рулце овалваме последователно в брашно, яйце и накрая галета. По желание вместо галета може да ги оваляте в сусам.
    5. Пържим в сгорещено олио до златист цвят.

    По желание панираните рулца може да поднесете с подходящ чеснов сос или по ваш избор, но задължително с чаша студена бира (или кой каквото обича).



    Да ви е сладко!!!

    8 юни 2014 г.

    Питки с извара

    У дома винаги има извара. Ако се поразровите в блога ми, ще видите, че в много от рецептите я използвам. Та ето и следващото ми предложение, питки с извара, които може и вече да сте си ги приготвяли. Не изискват никакви усилия и стават бързо. А вкусът, опитайте и споделете, сигурна съм, че ще ви харесат.




    Продукти:

    300 г. извара
    2 броя яйца (единия жълтък за намазване)
    6 с.л. олио
    2 ч.ч. брашно
    1 бакпулвер
    1-2 щипки сол
    мак за поръска


    СТЪПКИ:

    1. В подходяща купа чукваме два белтъка и един жълтък. Добавяме олиото, изварата, солта и пресятото брашно с размесения в него бакпулвер.
    2. Всичко объркваме добре с вилица (не е необходимо с миксер), а после може и да дообъркате с ръце. Получава се гъста и малко лепкава смес, която прибираме в хладилника за 20-30 минути.
    3. С намаслени ръце вземаме от сместа и оформяме малки питки, които нареждаме в тава покрита с хартия за печене.
    4.Правим си с нож отгоре две черти на кръст (по желание) и намазваме с жълтъка (размесен с капки олио и капки прясно мляко),  а отгоре поръсваме с мак (или други семена по избор).
    5. Печем в загрята фурна на 170-180 градуса до готовност (до приятен златист загар).




    Да ви е сладко!

    2 юни 2014 г.

    Бисквитено руло с крем от кисело мляко

    2 ЮНИ -  Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

    В 12.00 ч. днес в продължение на две минути сирените в цялата страна с прекъснат вой ще оповестят отдаването на почит към паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. 

    За първи път денят е отбелязан през 1884 г. във Враца и Пловдив. 

    Още от края на XIX век Денят на Ботев се чества от студенти, а след Първата световна война (1914-1918) е обявен за общостудентски празник. 

    Официално извън студентската общност Денят на Ботев и на загиналите за свободата на България се отбелязва от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват живи Ботеви четници. 

    На 2 юни 1948 г. в 12 ч. е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.

    От 1953 г. до 1988 г. празникът се е чествал като Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война, от 1988 г. до 1990 г. - като Ден на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България, от 1991 г. до 1993 г. като Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България.



     Втори юни е още по-специален ден за моето семейство, защото точно преди две години на тази дата се появи на бял свят нашата втора дъщеря Дария. Пожелавам си дечицата ни да са здрави и винаги щастливи, смело да вървят напред и да ценят и най-малките неща в живота!


    Празникът си е празник и без торта не може разбира се!!
    Детското парти беше щураво, а тортата сладка и шарена, с любим герой на нея.





    У дома празникът също беше отбелязан подобаващо. Тортата беше еклерова, но тъй като не бях доволна от вида и, за това реших да почерпя виртуално с нещо също толкова вкусно.


     БИСКВИТЕНО РУЛО




    На вид е обикновено (а и снимах пак по тъмното), но на вкус ви уверявам, че е страхотно.
    Не помня от къде видях рецептата, и ако някой си я познае да ме извини, но пък аз му благодаря. Можете да си го приготвите и като тортичка, в моя случай е като руло.

    Продукти:

    1  голям пакет бисквити "Закуска" (или бисквити Petit - 30 броя)
    1  кофичка кисело мляко
    1/2  ч. ч. захар
    1/2  ч. ч. брашно
    2 ванилии 
    125 г. масло

     СТЪПКИ:

    1. Киселото мляко смесваме със захарта и брашното (можете да използвате миксер, за да не останат бучки от брашното), слагаме на котлона. Бъркаме непрекъснато и енергично до сгъстяване.
    2. Махаме  от огъня, добавяме ванилията и маслото, и бъркаме до разтопяването му.
    3. Сглобяваме рулото (или  тортата) по познатия начин - ред бисквити,  ред крем ( ако обичате да е по сочна предварително си потопете бисквитите в прясно мляко или компот).
    4. Рулото (или тортата) декорирате според вкуса - с разтопен шоколад или сметана.
    Оставяме в хладилника да стегне и да омекне за час-два.


    Да ви е сладко!!

    1 юни 2014 г.

    Плодово желирано кисело мляко с ягодки


     ЧЕСТИТ ПЪРВИ ЮНИ ДЕЧИЦА !!!




    Имаме си две прекрасни дъщери, усмихнати, слънчеви и умни дечица! Пожелавам си да са ни живи и здрави, и едно безгрижно незабравимо щастливо детство! Честит празник слънчица мои!


    Обичате ли желирани десерти! С желатин можете да направите чудни сладкиши и украси. Предлагам ви един по-различен десерт, калоричен, но по-лекичък и подходящ за всеки ден. Можете да включите и децата, или пък да им позволите сами да го направят (разбира се под ваше наблюдение :smile1:  ).



     
    Продукти:

    1 кофичка (400г.) краве кисело мляко (2%)
    150 г. захар (или малко повече ако искате да е по-сладко)
    1 пак. желатин (7г.)
    пресни ягоди (около 1 ч.ч.)


    СТЪПКИ:


    1. Изсипваме желатина в 100 мл. вода, за да набъбне за около 10 минути.
    2. През това време разбиваме киселото мляко със захарта.
      
    3. Разтваряме на водна баня, вече набъбналия желатин (или за няколко секунди в микровълнова фурна).
    4. Смесваме желатина с млякото и разтворената в него захар, разбъркваме добре и разпределяме в купички, форми за мъфини или в моите любими кутийки от пастет.  
    Добавиме дребни цели (или нарязани на половинки) пресни ягоди (или плодове според сезона, а може и от консерва) и притискам леко.
    Оставяме в хладилника да стегне най-малко за 2 часа или още по-добре - за цяло денонощие.
    По желание можете да добавите бисквитена основа най-отгоре (кръгла бисквита или натрошени бисквити смесени с масло и захар), но след час-два след като млякото е престояло в хладилника.
    5. Преди консумация поставяме купичките за секунди в топла вода и ги обръщаме в десертна чинийка. А може и направо да си го хапвате от купичките.

    По желание може да декорирате с парче плод, кокосови, шоколадови пръчици, топинг, сладко или каквото имате под ръка, според сезона.



    Весел и усмихнат празник  :smile1: