31 май 2014 г.

Солени кошнички "Слънца"

Докато приготвях една пилешка яхнийка, в главата ми се заформи ето това  .....



И естествено приготвено в моите любими формички - кутийки от пастет :smile1:

Нещо бързо, елементарно и същевременно вкусно!
И тъй като ми заприличаха на малки слънца, ми хрумна и да ги кръстя така.

Продукти:

за 3 броя -

3 броя големи чушки (изпечени)
3 броя яйца
1 глава лук (по-голяма)
около 50 г. сирене


СТЪПКИ:

1. Нарязваме лука на колелца. На дъното на форми за мъфини (или кутийки от пастет) поставяме по една от тях (добре е да е със същата големина).
2. Отстрани по стените на формите разполагаме чушките. Като всяка чушка я накъсваме на ленти и така обикаляме по стените навсякъде.


3. Сиренето си го натрошаваме и по същия начин като чушките го насипваме в кръг.
4. По средата чукваме по едно яйце, посоляваме леко (по желание поръсете с червен и черен пипер).


5. Запичаме във фурната до готовност на яйцето.



Може да сервирате с яйцето нагоре, или лука нагоре (на снимките едната форма е обърната).


Приятен апетит   :smile1:

30 май 2014 г.

Солени тортички с тиквички

В сезонът на тиквичките сме, а рецептите с тях са безброй, сладки или солени, и всичко е наистина вкусно (е, зависи и от предпочитанията).
У дома тиквичките се предпочитат най-вече пържени, но аз най-нахално и настоятелно  продължавам да предлагам нещо по-различно с тях и да експериментирам. Едно, че висенето над тигана ми дотяга, а и е хубаво да разнообразим пък :smile1:

Това, което ще видите по-надолу го замислих в движение, и мога да кажа, че е вкусно.
И въпреки всичко, моята половинка каза, че предпочита пържените!!

И все пак, ето моят есперимент  :smile1:


Продукти:


за 6 броя -

3 - 4  броя големи филии хляб
1 тиквичка
2  броя яйца  (ако са малки - 3)
100 г. извара (или сирене)
200 г. заквасена сметана
пресен копър
сол, черен пипер на вкус (други подправки - според вкуса)
2-3 скилидки чесън


СТЪПКИ:

1. Пригответе си форми за мъфини, или от моите любими кутийки от пастет, които ми вършат чудесна работа.
2. В купа чукваме яйцата, към тях добавяме изварата (или сирене), почистената и нарязана на малки кубчета тиквичка, сол и черен пипер на вкус, копър нарязан на ситно (количеството според вкуса) и настърган на ситно чесън (според вкуса).
3.С помоща на чаша, от вътрешността на хляба изрязваме кръгове, с големина на дъното на приготвените форми за мъфини.
4. Поставяме на дъното на всяка форма по парче кръг от хляба.  Върху хляба изсипваме от сместа, до ръба на формата.


5. Печем в предварително загрята фурна, на около 180 градуса до готовност.
6. Готовите мъфини обръщаме в малка тавичка, така че хляба остава отгоре.
7. Заквасената сметана размиваме с малко вода, и разпределяме върху всяка от готовите тиквени тортички, и отново слагаме във фурната да се запече до съвсем лека промяна на цвета.


Могат да се сервират и топли, и студени.


Добър апетит, на тези, които се осмелят да опитат :smile1:



29 май 2014 г.

Пълнени "Долма"

Нали обичам лесните и достъпни рецепти, та набързо спретнах и това :smile1:


Спомняте си картофените лодки от вчера, нали :smile1:
Издълбаното от варените картофки грижливо прибрах, и трябваше да го пласирам някъде :smile1:
И така се родиха тези пълнени малки симпатични чушки.

Продукти:

6 бр. чушки сорт "Долма"
2 бр. яйца
2 бр. сварени картофа
100 г. извара
2-3 с.л. пресен нарязан на ситно копър
1 с.л. олио
сол на вкус
2-3 скилидки чесън - по желание


СТЪПКИ:

1. Измиваме добре чушките, отрязваме капачетата, и почистваме от семките.
2. В купа чукваме яйцата, към тях добавяме картофите (настъргани на едро ренде), изварата, копъра, олиото и сол на вкус, и настърган чесън по желание - придава чудесен вкус. Объркваме всичко до хомогенизиране.
3. Чушките ги пълним с приготвената смес, затваряме с капачетата и ги слагаме в тавичка, на дъното на която сипваме малко вода.
4. Печем на 200 градуса до готовност.


Добър апетит!




28 май 2014 г.

Картофени лодки върху канапе от домат

Картофът присъства почти на всяко ядене у дома :smile1:  
Като се замисля, тия картофи в промишлено количество май се харчат у дома  :smile1:

Любими са ни пържените картофки ( което не се препоръчва), в яхнии, на салати, запечени ... 
Отдавна ми се иска да направя едни пълнени картофи, но все не ми стига времето. 
Та и сега така, сложих да се сварят дузина картофки за салата, и умишлено си подбрах няколко, които вече реших, че ще минат в графа пълнени.
И тъй като времето пак ме притискаше, минах към съкратения бърз вариант :smile1:  Но въпреки това съм доволна от вкусовия и визуален краен резултат.

Лекичко и вкусно ястие, което може да се поднесе като предястие или гарнитура!




Продукти:

картофи (средно големи с правилна овална форма)
царевица (консерва или замразена)
сурово сушен свински бут (пушен бекон или друго подходящо месце)
домати
пресен копър


СТЪПКИ:
1. Сваряваме си картофите в подсолена вода (но не до степен да се разпадат).
2. Сварените картофи изчакваме да поизстинат, обелваме и внимателно разрязваме на две половини.
3. Всяка половинка внимателно издълбаваме с малка лъжичка, и в получените отвори слагаме царевица объркана предварително с масло (по желание може да сложите и пармезан)..
4. Всяка половина  увиваме с парче сурово пушен свински бут.
5. Готовите картофки поставяме в тавичка и запичаме за кратко във фурната или на парти грила. 
По желание може да настържете малко кашкавал върху всяка половинка от картоф.
6. Готовите картофки се сервират върху канапе от нарязани на колела домат и се поръсват с нарязан на дребно пресен копър.




Пълнежът в картофите може да променяте според вкусовите си предпочитания.

Да ви е сладко!


26 май 2014 г.

Домашен млечен сладолед



Сладолед мога да ям по-всяко време на годината, и по всяко време на денонощието  :smile1:  
С ядки, с плодове, но най-важното е да е вкусен, а такъв може да бъде само домашно приготвения сладолед, поне знам какво има в него  smile3503


Ето и първата рецепта за един чудесен домашен сладолед, който се приготвя много лесно и е наистина вкусен :smile1:




Продукти:

1/2  литър пълномаслено прясно мляко (ако е домашно е най-добре)
4 броя жълтъци
1/2  до 1 ч.ч. захар (с 1 ч.ч. става много сладък)
2 пакетчета  ванилия
по желание - ядки, стафиди, сушени плодове

СТЪПКИ:

1.  Сваряваме млякото заедно със захарта. 
2. Разбиваме жълтъците, и ги затопляме с малко от вече свареното мляко, за да не се пресекат. Прибавяме ги на тънка струйка към млякото, слагаме и ванилията и бъркаме непрекъснато докато заври и се сгъсти леко.
3. Оставяме да се охлади, като от време на време разбъркваме. 
4. Готовата вече изстинала смес прехвърляме в кутия (от сладолед или подобна) и разбиваме с пасатор за кратко, за да влезе въздух в сместа. 
5. Слагаме  сладоледа в камерата, за да се замрази. През 30-40 минути  разбиваме сместа с миксер, за да се не образуват  кристали, а да стане хомогенен. 
По желание накрая при последното разбиване можете да сложите ядки, стафиди, сушени плодове.



Поднасяме  сладоледа  със сладко, плодове, бисквитка, шоколад или топинг по избор.  



Да ви е сладко!

24 май 2014 г.

Мусака с чушки, ориз и кайма

Или вариация на пълнени чушки, но със заливка като за мусака. Вкусът е същият (дори е по-вкусно), само начина на поднасяне е по-различен. Навярно много от вас си правят тази мусака и знаят за какво иде реч  :smile1:




Продукти:

за мусаката -

1 ч.ч. ориз
10 броя печени зелени и червени чушки (може и по-малко)
около 500 г. кайма
1 глава кромид лук
1 морков
5-6 с.л. доматено пюре
сол, черен и червен пипер, кимион, чубрица на вкус
олио

за заливката -

3 броя яйца
250 мл. прясно мляко (при липса може и с кисело)
2-3 с.л. брашно

или заливка от заквасена сметана (около 300 мл.) разбъркана с 2-3 яйца


СТЪПКИ:

Има два начина за приготвянето на мусаката.

1. Единият е да запържим в олио предварително почистените и настъргани (или нарязани на дребно) кромид лук и морков, добавяме нарязаните на ивички чушки, доматеното пюре.
Прибавяме почистеният и измит ориз и каймата размита с 1 ч.ч. вода и подправките на вкус.
Разбъркваме добре и запържваме всичко до изпаряване на водата и леко набъбване на ориза.
Прехвърляме в тавичка, наливаме още 2 ч.ч. вода и печем във фурната до готовност на ориза. Ако е необходимо, доливаме още малко вода.
Когато е готов ориза, заливаме със сместа за заливката и запичаме отново за кратко до приятен загар.

2. Другият начин (по-бърз и по-мързелив :smile1: )  е всички продукти за мусаката (лука и моркова - настъргани, чушките нарязани на малки ивици или парчета, каймата размита с малко вода, доматеното пюре, олио, ориза и подправки на вкус) да смесим в тавичката, в която ще печем, разбъркани добре, доливаме вода около 3 ч.ч. (при нужда още малко) и запичаме до готовност.
Заливаме отгоре по-същия начин със заливката до приятен загар.

По желание поднесете с кисело мляко и със салатка според сезона  :smile1:





Добър апетит!

23 май 2014 г.

Полубаница с извара

Защо полу  wink1 Ами като имах останали само 5 броя листи от един пакет кори за баница, една самотна извара и домашни яйчица, така се получи и тази полубаница, и то в кексова форма  :smile1:

Но определено е вкусно, леко и засищащо!



Продукти:

около 500 г. извара
4 броя яйца
сол на вкус
3-4 с.л. кисело мляко
1 ч.л. хлебна сода
5 - 6   листи от  кори за баница


СТЪПКИ:

1. Чукваме яйцата в дълбока купа, разбиваме ги добре и към тях прибавяме изварата (осоляваме я на вкус, ако е безсолна) и хлебната сода, разтворена в киселото мляко.
2. В кексова форма (с дупка) поставяме няколко парчета хартия за печене (за да може да обиколи равномерно формата). С помоща на четка намазняваме леко хартията.
3. Вземаме първият лист от корите и го поставяме върху формата, пробиваме леко с пръст, където е дупката и притискаме леко надолу към дъното на формата..
4. Слагаме част от сместа с изварата, и покриваме с друг лист по същия начин като първия. Отново смес, пак лист, като завършваме със смес и загръщаме страните на последния лист (и крайчетата на по-долните, които се наслояват при подреждането). отгоре. Намазняваме го и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса  до готовност (до зачервяване на корите).
Обикновено за около 20 минути полубаницата е готова. :smile1:


Ами, да ви е сладко :smile1:



21 май 2014 г.

Бързи сандвичи с краставица

Ех, тези краставици, пресните имам впредвид :smile1:       

У дома ги хапваме целогодишно, особено децата, и най-вече дребосъчката Дари.

И все се чудя как не и втръснаха тези краставици, ежеминутно може да поема от тях  :smile1:  

Та, след вкусните сандвичи с тиквички, реших да опитам и с краставица. И се получиха, хем бързи, хем различни, че и вкусни  Very Happy 

Чак да му се преяде на човек!


 Нужни са ви :

прясна краставица
кашкавал (може и с топено сирене да замените)
хляб
масло
копър за украса (а който го обича, и за хапване)


СТЪПКИ:

1. Намазваме филиите хляб с масло.
2. Измиваме добре краставицата и с помоща на белачка за картофи нарязваме тънки ленти.
3. Подреждаме лентите краставица върху намазаните с масло филии хляб, настъргваме отгоре кашкавал и запичаме много леко до неговото омекване.



Не ги чакайте да изстинат, макар и студени да са пак вкусниsmile3503



Приятен апетит!