10 август 2014 г.

PANTSANELLA (Панцанелла)

Ако се чудите какво е панцанелла, това е салата - италианска :) На вид е много позната, и със сигурност сте си я приготвяли често. Дори и аз преди време. Толкова е засищаща, че  можете да обядвате или вечеряте само с нея. С домашна изстудена ракийка пък върви идеално :)
 Панцанелла е тосканска зеленчукова салата, която се консумира предимно през лятото.
Основни съставки - резени, напоени с вода и оцет, а след това пресовани стар хляб, домати, зехтин, сол, черен пипер,  добавя се  лук (обикновено червен) и босилек. Може да се добавят и други зеленчуци (целина, краставици, чесън), както и сирене, моцарела, маслини и др. Въпрос на вкус :)
Във всеки регион на Италия я  приготвят по различен начин - някъде е с накиснат и изстискан хляб, или  само начупен на хапки специален хляб, или с  препечени кубчета (крутони). 
На  мен най-много ми допада последният вариант :)

 



Продукти:

домат
краставица
червен лук
сух хляб
пресен босилек
сол, зехтин, оцет, черен пипер
 

Количеството на продуктите е според вкусовите предпочитания :)

СТЪПКИ:

1. Нарязваме хлябът на малки кубчета, поставяме го в подходяща тавичка, поръсваме със зехтин и сол и слагаме във фурната да се запекат, като ги разбъркваме от време на време. Тоест правите си крутони
Друг, по-бърз начин е да ги запечете на пълна мощност за около 5 минути в микровълновата фурна, като също от време на време ги разбърквате. Оставяме да се охладят напълно след това.
2. Нарязваме домата и краставицата на кубчета (или както предпочитате), лука на полумесеци, а босилека на ситно.
3. Разбъркваме, подправяме със сол, оцет, черен пипер и зехтин. Добавяме и  хлебните кубчета.
4. Разбъркваме салатата и оставяме да се охлади за около 15-20 минутки, за да може хляба да поеме от соковете на  доматите и краставиците. На ако нямате търпение, хапнете си я веднага.


А тази вечер определено ще съм само на салатка, времето е горещо и тежко, а салатката е идеална за лека вечеря :)



Да ви е сладко, и наздраве !!

Няма коментари:

Публикуване на коментар