17 юли 2014 г.

Мляко с ориз и праскови

Класически и много вкусен десерт. И който е опитвал да добави и плод в него, знае че става още по-вкусен и ароматен. През зимата го приготвях с парчета плод от компот - дюля, праскови и кайсии, с тиква става също чудесен. През лятото ги замествам с пресни плодове. А като се замисля, би се получило и с цитрусови плодове - въпрос на вкус. Опитайте :)


  
Много често го правя на око, но сега ще се опитам да дам точните пропорции, при което десерта наистина става стегнат и вкусен.

Продукти:

1 ч.ч. ориз
1 ч.ч. вода
1 литър прясно мляко
1 ч.ч. захар
ванилия, канела на вкус
4-5  средно големи праскови (по-твърди)
ядки по желание


СТЪПКИ:

1. Измиваме и почистваме прасковите, нарязваме ги на малки парченца и оставяме встрани. Почистваме и измиваме ориза.
2. В тенджера с 1 ч.ч. вода го изсипваме и бъркаме докато набъбне и си поеме водата.
Внимавайте да не загори, стойте наблизо и бъркайте непрекъснато.
3. Добавяме млякото и варим ориза до неговото набъбване и пемане на млякото.
4. Когато ориза се свари, добавяме и захарта и ванилията и бъркаме до нейното разтопяване (няколко минути).
5. Прибавяме нарязаните праскови към ориза и разбъркваме отново. Може да добавите по желание и ядки.
6. Готовият ориз разпределяме в купички или чашки докато е още горещ.

Изчакваме да изстине напълно и обръщаме купичките в десертна чиния, гарнираме с парчета праскова и канела по желание.
Тъй като Вили (голямата ни дъщеря) не обича канела, съвсем забравих за нея. Така добре щеше да стои и на снимките ... Е, нищо, следващият път :)


А може и да си го хапнете направо от чашките или купичките.

Да ви е сладко !!!


Няма коментари:

Публикуване на коментар