2 юни 2014 г.

Бисквитено руло с крем от кисело мляко

2 ЮНИ -  Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

В 12.00 ч. днес в продължение на две минути сирените в цялата страна с прекъснат вой ще оповестят отдаването на почит към паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. 

За първи път денят е отбелязан през 1884 г. във Враца и Пловдив. 

Още от края на XIX век Денят на Ботев се чества от студенти, а след Първата световна война (1914-1918) е обявен за общостудентски празник. 

Официално извън студентската общност Денят на Ботев и на загиналите за свободата на България се отбелязва от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват живи Ботеви четници. 

На 2 юни 1948 г. в 12 ч. е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.

От 1953 г. до 1988 г. празникът се е чествал като Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война, от 1988 г. до 1990 г. - като Ден на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България, от 1991 г. до 1993 г. като Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България.



 Втори юни е още по-специален ден за моето семейство, защото точно преди две години на тази дата се появи на бял свят нашата втора дъщеря Дария. Пожелавам си дечицата ни да са здрави и винаги щастливи, смело да вървят напред и да ценят и най-малките неща в живота!


Празникът си е празник и без торта не може разбира се!!
Детското парти беше щураво, а тортата сладка и шарена, с любим герой на нея.





У дома празникът също беше отбелязан подобаващо. Тортата беше еклерова, но тъй като не бях доволна от вида и, за това реших да почерпя виртуално с нещо също толкова вкусно.


 БИСКВИТЕНО РУЛО




На вид е обикновено (а и снимах пак по тъмното), но на вкус ви уверявам, че е страхотно.
Не помня от къде видях рецептата, и ако някой си я познае да ме извини, но пък аз му благодаря. Можете да си го приготвите и като тортичка, в моя случай е като руло.

Продукти:

1  голям пакет бисквити "Закуска" (или бисквити Petit - 30 броя)
1  кофичка кисело мляко
1/2  ч. ч. захар
1/2  ч. ч. брашно
2 ванилии 
125 г. масло

 СТЪПКИ:

1. Киселото мляко смесваме със захарта и брашното (можете да използвате миксер, за да не останат бучки от брашното), слагаме на котлона. Бъркаме непрекъснато и енергично до сгъстяване.
2. Махаме  от огъня, добавяме ванилията и маслото, и бъркаме до разтопяването му.
3. Сглобяваме рулото (или  тортата) по познатия начин - ред бисквити,  ред крем ( ако обичате да е по сочна предварително си потопете бисквитите в прясно мляко или компот).
4. Рулото (или тортата) декорирате според вкуса - с разтопен шоколад или сметана.
Оставяме в хладилника да стегне и да омекне за час-два.


Да ви е сладко!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар