22 април 2014 г.

Торта "Козуначен купол"

Една от многото идеи, как да оползотворите стар козунак останал от празниците.
Аз умишлено обаче си направих козуначени мъфини, с които си направих тази тортичка.
Търпи вариации и винаги резултата е сполучлив.


Продукти:

козунак (или козуначета, или козуначени мъфини)
100 г. тъмен шоколад
кокосови стърготини (бели или цветни)  за украса
прясно мляко (или компот) за напояване на козунака (по желание)

за крема -


а може да приготвите тортата и с любим за вас крем

СТЪПКИ:

1. Набавяме си подходяща овална и по-дълбока купа, с размера на торта.
С фолио си покриваме дъното и стените на купата (като оставяме по-дълги парчета, за да може после да завием тортата при стягането и).
2. Приготвяте си крема (рецептата за него може да видите тук), като може да добавите в него захаросани портокалови или лимонови кори.
3. За моята торта аз използвах мъфини, като всяка разрязох на три (по ширина). Но може да се използва и козунак с всякаква форма.
4. Започвам да редя по дъното и стените на купата от разрязаните половини козунак, като предварително върху всяка слагам от крема (намазвам като филия) и поставям с крема навън. 
Последният ред (най-горен, който се пада после отдолу) не намазвам с крем, тъй като там ще полея с разтопен щоколад.
5. Дъното и стените вече са обвити с козунак, по желание леко с лъжица напояваме козунака на дъното и отгоре слагаме част от крема.
Следва пак ред парчета козунак, пак напояване, пак крем, и така до свършване на крема.
Но най-отгоре трябва да има пласт от козунак.
Ако козунака няма плънка, може да сложите и някакво по ваш избор сладко между редовете.
6. Завиваме с фолиото отгоре и оставяме в хладилник или на хладно място да стегне крема.
7. Когато вече крема е стегнал, в десертна голяма чиния или тортена такава, обръщаме внимателно купата и отстраняваме фолиото.
8. Разтопяваме си шоколада на водна баня с капки прясно мляко и с него внимателно поливаме най-долния ред козунаци, на който не сме намазали от крема.
9. Върху горната част, където козунака е бил намазан предварително с крем (и той вече е стегнал) можете да поръсите обилно с кокосови стърготини или да оставите така.


Ами остава само да изчакате малко да постегне и шоколада и да нападате тортата :)


Да ви е сладко :)






Няма коментари:

Публикуване на коментар