17 март 2014 г.

Бъркан козунак в кексова форма

 Ако не обичате да месите, или просто не ви се отдава, а искате много да си направите у дома козунак, това е вашата рецепта :)
Ама много мързелива, забърква се буквално за пет минути.
Резултатът се доближава много до месените домашни козунаци. Е, няма ги хубавите конци, но пък си е вкусен и може да се приготви от всеки.





Продукти:

500 г. брашно
300 мл. прясно мляко
150 г. захар (може да добавите още, ако обичате по-сладък козунак)
20 г.  прясна мая
125 г. масло (или олио)
3  броя яйца
1 ванилия
кората от един лимон
стафиди (50 г. или повече)


СТЪПКИ:

1. В затопленото прясно мляко поставяме маята с лъжичка захар и лъжичка брашно. Разбъркваме и оставяме маята да втаса.
2. В голяма купа изсипваме млякото с втасалата мая, и прибавяме последователно яйцата, захарта, брашното, олиото, ванилията, лимоновите кори и стафидите. Сместта се бърка или на ръка, или  с миксер с бъркалките за тесто. 


3. Сместта изсипваме в намаслена кексова форма, и оставяме да втаса 40 минути. 


4. Печем  в умерена фурна зо готовност. 



По желание поръсваме с пудра заахр или се залива с шоколадова глазура.
Тъй като при мен липсваше и едното и другото, поднесох така, което не попречи да се изяде почти светкавично :)








Бързо, лесно и вкусно :)


2 коментара:

  1. ЧУДЕСНО- ЩЕ СЕ ПРАВИ!МНОГО АПЕТИТНО ИЗГЛЕЖДА!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Дари, надявам се и на вкус да ти хареса!!

      Изтриване