19 януари 2014 г.

Печени ябълки с пълнеж

Ако сте се питали защо считат ябълката за най-полезния плод, но не знаете точния отговор, той е, че именно в нея комбинацията от полезни елементи е най-удачна за нуждите на човешкия организъм. Във Великобритания дори има официален лозунг: “Една ябълка дневно и лекарят не ни е нужен”.

В ябълките се съдържа витамин С, който укрепва имунната система, както и флавоноиди - антиоксиданти, намаляващи риска от сърдечносъдови заболявания.

Едновременно с това в една ябълка има само 70-100 калории, но тя може успешно да замени шоколада или бонбоните, като удовлетвори нуждите на организма от захар.

В ябълките се съдържат и значително количество феноли, които действат регулиращо на нивото на холестерола - намаляват “лошия” холестерол и повишават “добрия”.

Ябълковият сок неутрализира вредните бактерии в устата, които разрушават зъбния емайл. А фитонутриентите в него намаляват риска от невродегенеративни заболявания на главния мозък (например Паркинсон и Алцхаймер).

Установено е, че всекидневната употреба на 5 ябълки способства за намаляването нивото и на респираторните заболявания, вкл. астмата.

Естествено, че е по-добре да си хапнете една сурова ябълка, но и печените са също толкова вкусни, особено ако имат и пълнеж от орехчета, сушени плодове и естествено канела :)




Продукти:

7-8 средно големи ябълки
70 г. сушени сливи (може да ги замените със стафиди или сушени кайсии или друг сушен плод)
50 г. орехови ядки (нарязани на дребно)
1/2 ч. л.  канела
100 г.  захар
2 -3 с.л.  меко масло
2-3 с.л. мед



СТЪПКИ:


1. Приготвяме си пълнежа за ябълките, като най-напред сушените сливи се попарват (или накисват в топла вода), за да омекнат, нарязват се  на ситно. 
2. Смесваме орехите, захарта, канелата, сливите и объркваме добре. Добавяме половината от маслото и отново разбъркваме.
3. Измиваме и обелваме ябълките леко отгоре, издълбаваме ги откъм дръжката, в средата с подходящ уред като се внимава да се запазят цели. Или с помощта на ножче и лъжичка се издълбават и се отстраняват семките. Трябва да се получи дупка в средата на ябълката, но без да се засегне дъното.
4. С приготвената смес за пълнежа  запълваме отворите на ябълките. 
5. Останалото масло смесваме с меда и намазваме отгоре ябълките.
6. Слагаме ги в подходяща тавичка върху хартия за печене.
7. Печем до омекване на ябълката. 







 Могат да се сервират топли или студени, и в двата случая са мноого вкусни :)






2 коментара: