30 ноември 2013 г.

Хрупкави курабийки с грис

 Грисът е хранителен продукт, който се произвежда от пшеница или царевица. По-голяма е популярността на пшеничения грис, който може да бъде направен от твърда или мека пшеница, а също така може да е дребнозърнест или едрозърнест. В кулинарията грисът се използва за приготвяне на десерти (грис халва, щрудели, пудинги), закуски, гарнитури, предястия. Най-често трябва да се вари, за да набъбне, но в някои рецепти, например за плодови пити, се използва и суров, за да поеме влагата на суровия плод. Тъй като е лесно смилаем от организма, грисът е подходящ за приготвяне на бебешки каши и влиза в състава на различни диети за отслабване.


  Обичате ли грис?  Тогава да експериментираме заедно :)
 Когато започнах да бъркам продуктите за тези бисквитки, повярвайте, бях готова и за     провал.
 Нямах време да се поразровя из готварските книги и списания, и просто реших да рискувам. 
 Ако обичате хрупкави бисквитки, това е вашата рецепта.
 Мисля, че се получиха твърде добре, и на вид, и на вкус.


Много са лесни и бързи за приготвяне.

Продукти:

1 яйце
150 г. захар
1/2 ч.ч. олио
!/2 пак. бакпулвер
1 ч.ч. грис
1 1/2 ч.ч. брашно
захар за овалване
няколко ореха за пълнеж


СТЪПКИ:

1. Смесвате последователно яйцето със захарта (бърка се с вилица), добавя се олиото, чашата с грис и накрая брашното с бакпулвера. 
2. Омесете леко лепкаво тесто, което сложете в хладилника (или фризера) за около 30 минути.





3.  Докато чакате, си счупете десетина ореха, и ги нарежете на четири половинки. 
4. От вече стегналото тесто късате топчета, колкото орех, и слагате по една четвъртинка от готовите орехи за пълнеж. Оформяте добре топчето с ръка.
5.  Всяко топче овалвате в кристална захар.




6. Подреждате топчетата в подходяща тавичка върху хартия за печене.

 
7. Печем в предварително загрята фурна до леко златист цвят. Не ги оставяйте да изгорят. 


8. Щом са готови, извадете ги и от фурната и оставете в тавичката да поизстинат.




Хрупкави и вкусни бисквитки се получиха, доволна съм от резултата!


Много се надявам да се харесат и на вас!

Милинки


Обичам да меся, и да правя различни вкусотийки от тесто - питки, хляб, бриош, мекички .... Днес имам поръчка за милинки, и как да откажа на гладниците в къщи. Започвам на минутата, та да не ме хапнат мен преди да ги направя :)




Почти винаги използвам тази рецепта за тесто:

1 кг. брашно тип 500 (може и по-малко - за средно меко тесто)
400 мл. краве прясно мляко
3 броя яйца
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
6 с.л. олио
1 пак. жива мая
по желание добавете сирене, около 150 г

Едва ли има домакиня, която да не умее да меси, но все пак ще опиша аз как го правя!

СТЪПКИ:  
                                                                                                                                                                                                                          
1. Слагаме маята, заедно с 1 ч.л.захар и 1 с.л. брашно в 100 мл. затоплено прясно мляко да шупне (да втаса).
2. Пресяваме си брашното, изсипваме го в тавичка и си правим кладенче.
3. В него чукваме яйцата, разбиваме ги, прибавяме млякото с маята, олиото, солта, и останалото прясно мляко, и по-желание сиренето.
4. Замесваме си меко тесто, което оставяме да почине (да втаса).
5. Премесваме отново и с намаслени ръце оформяме топки, малко по-големи от орех и нареждаме в подходяща тавичка, също добре намазана с олио. Оставяме по малко разстояние между топките, за да могат добре да втасат.
6. След като втасат ги намазваме със смес - запържено олио около 1/2 ч.ч. олио със 2-3 с.л. галета и малко сол.
7. Печем в предварително загрята фурна, в зависимост от самата фурна, първо на долен и после на горен реотан, всяка печка е различна. Печете до златисто.

Гладниците даже не дочакаха, да си поотдъхнат  малко  милинките след опичането, а ги нападнаха веднага.  




И на вас да ви е сладко!

29 ноември 2013 г.

Гювече "Фантазия"


У дома  май честичко остава неизяден кус-кус от закуската :) И пак трябваше да го вмъкна някъде, за да се хапне, и да е вкусно! Този път за обяд бях решила да направя гювечета (с тях може да се импровизира и винаги стават вкусни), ама какви гювечета се получиха,  ммм чудни!


Ето какво сложих във всяко гювече:

наденица (по избор)
пипер (печен)
кус-кус (сварен)
картофки (пържени или варени)
1 яйце
доматен сос
олио
кашкавал
сирене 
царевица
зеленинка (пресен лук, пресен копър, магданоз)
люта чушка - по желание


СТЪПКИ:



1. Вземете от любимата си наденичка (по парче в гювече), и я сложете на скарата да се поизпече.
2. Отворете буркан с печен пипер, и за всяко гювече напълнете по една пиперка с кус-кус (сварен).
3. Опържете си няколко картофа.
4. Приключихме с подготовката, идва ред на приготвянето и на гювечето.
5. На дъното на всяко гювече сложете по 1 с.л. олио, после малко доматен сос (3-4 с.л.) или заготовка за миш-маш от зимнината ви (кой с каквото разполага).
6. Идва ред на чушката пълнена с кус-кус объркан с малко сирене и царевица, по парче наденичка, 



малко пържени картофки (а може и сварени), 


чуквате по едно яйце, слагате стрък зелен лук, или копър, или люта чушка, ако обичате (кой каквото му е на корем).


7. Върху яйцето настъргваме кашкавал (по желание ръсвате шарена сол), и слагаме във фурната (или микровълновата) яйцето да се опече.


Ами това е, нещо по-различно и вкусно, поне за нас беше такова.

Добър апетит!

Мъфини с кокос

Кокосовият орех е плодът на кокосовата палма, растяща най-вече в тропическите райони на Азия, Африка и Южна Америка. За родина на кокоса се считат Филипините, където е и най-голямата му популация. Това растение цъфти целогодишно, обича песъчливи почви, много слънце, топлина и висока влажност. На санскрит кокосовата палма е позната под името "kalpa vriksha", което означава "дървото, което дава всичко необходимо за живота". Любопитно е, че за да влезе вода в кокосовия орех, тя се просмуква между множество фибри и бива "филтрирана" през черупката му в продължение на почти девет месеца. Така се образува кокосовото мляко, което е може би най-богатата на електролити напитка в природата.

За тези мъфини съчетах основното тесто за сладкиш с майонеза и от друг - идейка за топчетата, които щях да сложа в мъфините.  И така се получиха тези вкусни и красиви кексчета.


Първо си приготвих топчетата, от следните продукти:

50г. кокосови стърготини (бели, ако решите можете да бъдат и цветни)
1 яйце
1/2 ч.ч. пудра захар
2 с.л.  майонеза


Смесих всички продукти, и готовото тесто оставих във хладилника (или фризера) за около 30 минути. 

През това време си приготвих и кексовата смес по рецептата за сладкиш с майонеза:

200 г. майонеза
1 ч.ч. вода
2 ч.ч. брашно
5 с.л. какао
1 ч.ч. захар
1 бакпулвер

СТЪПКИ:

1. В купа разбъркваме сухите съставки и добавяме към тях майонезата и водата. Не е нужно да ползваме миксер, разбъркват се много лесно и с вилица (или лъжица).
2. Приготвяме си формите за мъфини и разпределяме кексовата смес във всяка до половината.


3. Изваждаме от хладилника тестото, което е стегнало вече и от него оформяме топчета, колкото са броя и на приготвените мъфини с кексовата смес.



4. Във всяка форма в средата слагаме по топче и притискаме леко, за да се покрие от кексовата смес.





5. Печем  в загрята на 180 С фурна, и проверяваме с дървен шиш, където е сместа с майонезата. 



Когато са готови, ги извадете да се охладят върху метална решетка и ги украсете с целувчена глазура или по ваш избор любима глазура. 

Надявам се да останете вкусно изненадани!









28 ноември 2013 г.

Баница на охлюви


Има много начини за приготвяне на традиционната баница с готови кори. Всяка домакиня си има своята тънкост при приготвянето и. Плънката може да бъде със сирене, или с каквото ви харесва, дори и с картофи :)  Ето и един по-различен начин за оформяне на баницата.


Става бързо, ефектно и вкусно. 

Продукти:

1 пакет кори за баница
4 броя яйца
1 кофичка кисело мляко
1 бакпулвер
около 300г. сирене
олио


СТЪПКИ:

1. Смесваме в по-голяма купа киселото мляко и бакпулвера и бъркаме докато шупне.
2. Прибавяме и предварително отделно разбитите яйца..
3.Вземаме два листа от корите, намасляваме ги, и слагаме навсякъде по-малко от предварително натрошеното сирене.


4. Върху тях слагаме следващите два листа, също намасляваме и поръсваме със сирене.
5. Така продължаваме до изчерпване на всички листи.
6. Навиваме на руло, и режем на парчета с дебелина около 2 см.


7. В намаслена тавичка, подреждаме парчетата, оформени като охлюви с отвора нагоре.


8. Върху парчетата разпределяме приготвената смес от млякото, яйцата и бакпулвера.
9. Изчакваме около 10-ина минутки, и слагаме да печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до златисто.






Поднасяме я още топла с чаша айран, чай или кафе :)


27 ноември 2013 г.

Пикантна разядка


Пикантна салатка, подходяща за зимния сезон (и не само), не изисква много труд и време. А ако сте си приготвили и печени пиперки в буркани, ще стане още по-бързо. Опитайте!



Продукти:

 

10 броя пиперки (зелени и червени)

100 г. майонеза

1 глава чесън

стрък пресен копър

 сол на вкус

 





СТЪПКИ:

 




1. Опичаме пипера, почистваме го и го нарязваме на дребно.
2. В подходяща купа объркваме пипера, майонезата, настъргания на ситно чесън, нарязания на ситно копър и сол на вкус.
3.   По желание може да добавите още майонеза.


 


                                            Да ви есладко!!!







Мусака с кус-кус


Закуската беше кус-кус. Но тъй като явно съм сложила повечко, а и децата май не бяха много гладни, кус-куса ми остана. Никой повече нямаше да го хапва, и реших в нещо да го оползотворя. Пак се поразрових в нета и попаднах на мусака с кус-кус. Резервирано се отнесох (за кой ли път :) ) към тази мусака, но нямаше как, имах кус-кус, който щеше или да отиде в кофата за боклук (а храна не се хвърля, особено ако не е развалена), или трябваше да променя вида и, за да се изяде. И ето я : 


И се оказа вкусна дори.

Продукти:

2 ч.ч. кус кус сварен
1 с.л. масло (или маргарин)
750 г. кайма (може и по-малко)
1 глава лук кромид стар
2 бр. домати (или доматено пюре)
3 броя яйца
1 ч.ч. прясно мляко
1/2 връзка пресен  магданоз
150 г. сирене
50 г. кашкавал
сол, черен пипер на вкус  

   СТЪПКИ:

 

 1. Кускусът се сварява и отцежда и докато е горещ  добавяме маслото (маргарина). 

 


2. В мазнината запържваме каймата и ситно нарязания лук. Добавяме нарязаните домати, магданоза, черният пипер и сол на вкус.

 3. Тавичката се намазнява. Разстиламе на дъното слой кус-кус, отгоре  каймата и отново кус-кус.

 4. Настъргваме сиренето и заливаме със сместа от яйцата и прясното мляко.

5. Печем в умерено силна фурна. По желание, когато е готова мусаката, отгоре настържете кашкавал и върнете във фурната, за да се разтопи. 

Поръсете с нарязан на ситно магданоз при поднасяне.

Надявам се и на вас да се хареса, и ще ми е приятно ако видя положителни коментари за нея!










Морковен кейк


Моркови и захар! Комбинация, която дълго време не ми вдъхваше доверие, а и като знам какви са претенциозни моите у дома ... Дълго време само подминавах тази рецепта. И пак се върнах на нея, и днес реших да го направя. Дори не се усеща вкус на моркови, а на вид е толкова красив! 


На тези от вас, които още не са правили този сладкиш, горещо го препоръчвам.

Продукти:

1 и 1/2 ч.ч. захар 
1 ч.ч олио
3 бр. яйца
2 ч.ч. брашно 
1 и 1/2 ч.л. канела
1 пак. бакпулвер
моркови  3 ч.ч. настъргани на едро
1 ч.ч. орехи  (нарязани на дребно)

1 ванилия
кората на един лимон - по желание



СТЪПКИ:

1. С миксер разбиваме яйцата със захарта много добре, после добавяме и олиото.
2. Добавяме пресятото брашно с  бакпулвера и разбъркваме на ръка.  
3. Прибавяме канелата, кората от лимон по желание (настъргана на дребно).
4. Идва ред на морковите и орехите и отново разбъркваме добре на ръка с лъжица. 
5. Избираме си подходяща тавичка, (правоъгълна по възможност), слагаме хартия за печене и изсипваме сместа.
6. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до суха клечка.




Поръсваме с пудра захар и пресен настърган морков (по желание).
Да ви е сладко!



26 ноември 2013 г.

Пълнени кюфтета на фурна



Кюфтета, но с плънка, и стават страшно вкусни. Нещо като мини руло "Стефани", но в друг вариант. А с плънката може да се импровизира по ваш вкус, не е задължително да бъде такава, каквато съм я описала по-долу.
Единственото, за което съжалявам е, че не съм ги снимала в разрез, изядоха се бързо и просто забравих за фотосесията :)
Дано така придобиете представа за каква вкусотия става въпрос :)



Продукти:

 

     За кюфтетата -

500 г.кайма
1  яйце
1 глава кромид лук  (стар)
100 г. галета
сол, чубрица, черен пипер на вкус   

      За пълнежа- 


150 г.царевица сладка
3 броя кисели краставички
150 г. бекон
връзка пресен магданоз  

СТЪПКИ:

 

1. Приготвяме си каймата по стандартния начин за кюфтета. Продуктите за плънката нарязваме на ситно и разбъркваме.

 


 2. Оформяме си кюфтета от каймата (малко по-големи от стандартните). Разстилат се върху дъска посипана с галета и в средата се поставя от плънката.


 3. Кюфтетата се завиват така, че плънката да се скрие.


 4. В намазнена тавичка се подреждат, покриват се с фолио и се пекат до готовност във фурната на 180 С.






 5. Поднасят се с любима гарнитура :)

Кренвиршки


Страхотни кремвиршки с готови кори за баница! Да, правилно сте прочели :) Случайно (отново) попаднах на тази рецепта, и побързах да направя тези кремвиршки. Децата ги харесаха много. Стават бързо и се приготвят лесно.




За да си ги направите са ви необходими:


9 листа кори за баница 
6 броя кремвирши 

   за плънката: 

2 броя яйца 
300 мл. кисело мляко 
3 с.л. пшеничен грис 
1/2 пакетче разтопено масло 
1ч.л. сол 
1 равна с.л. бакпулвер
    Нищо не промених по тази рецепта и се получиха много добре.
     

    СТЪПКИ:

     

     1. Разгъваме  една кора, намазваме  с разбитата смес за плънката, отгоре  слагаме  втора кора, намазваме  също, трета кора, намазваме и слагаме кремвирши.

     

     

     2. Навиваме на руло и  режем на пет части. Действието се повтаря до изчерпване на корите.

     

     

     3. Подреждаме ги в намаслена тавичка (или върху хартия за печене). С четка намазваме кремвиршките с олио и по желание поръсваме със сусам.

    4.  Печем  20-30 минути на 180 градуса до готовност.

     

     

    Поднесете ги още топли с чаша айран или чай, да ви е сладко :)

     

     

    Паниран карфиол


    Обикновено, когато говорим за карфиол, си го представяме в туршия. Но пресният карфиол е също толкова вкусен и може да го приготвите и по-друг начин, освен на туршия. Малката ни дъщеря си го хапва пресен и е във възторг, когато го види. А е и полезен.
     Веднъж бях правила паниран карфиол, и си спомням, че въобще не допадна на моите домашни. 
    И тъй като това беше отдавна, реших пак да опитам :)




    За да приготвим паниран карфиол имаме нужда от:

    1  глава карфиол

    За панировката-

     2 яйца
    1/2 чаена чаша светла бира
    2-3 с.л.брашно
    ½ чаена лъжица сол
    олио за пържене


    СТЪПКИ:

    1. Първо трябва да обработим карфиола, преди да го панираме. Начупваме го на розички, измиваме го добре и го слагаме във вряща подсолена вода за около 10 минути. Отцежда се, и вече е готов за панировката. 


    2. Приготвяме си я и нея - в подходяща паничка чукваме двете яйца, добавяме бирата, брашното и разбъркваме добре, за да не останат бучки. Добавяме и сол.
    3. В тиган (добре е да е по-дълбок), си сипваме повечко олио, потапяме карфиола в панировката и пържим до златист цвят. Отцеждаме върху готварска хартия, за да се оттървем от излишната мазнина. 
    Вкусът на панираният карфиол не на всеки допада. В това се уверих, защото втори път моите отказаха да го хапват, не беше по вкуса им. За разлика от тях, на мен ми хареса. Страхотно мезе е както за чаша бира, така и за едно хубаво винце.





    25 ноември 2013 г.

    Еклерови пастички

    Чудех се какъв десерт да приготвя този път, мислех да е с млечен крем, и нещо по-различно от това, което съм правила досега. Но тъй като нямах време за чудене, се спрях на еклери, отдавна не бях правила. 

    Ето какво се получи :)


    И започнах, най-напред си направих пареното тесто, по следния начин от тези продукти:

    1  ч.ч.  вода
    1/2  ч.ч.  олио
    1 ч.ч.  брашно
    3-4 броя  яйца


    СТЪПКИ:

    1. Водата и олиото завират на котлона, след това се добавя брашното и се бърка няколко минути, докато стане гъста смес, която се отделя от стените на съда. Маха се от котлона и се оставя да изстине.


    2. След като сместа изстине, едно по едно се добавят яйцата, като след всяко се разбърква добре. Тестото става още по-гъсто и лепкаво.
    3. Идва моментът, когато трябваше да опека еклерите, да ама ми хрумна друго. Реших да сложа цялата смес за еклерите в тавичка, и така да я опека. Като един еклер-гигант :)


    И ето го вече опечен, 



    но ако решите да правите тези пастички, сложете сместа в правоъгълна тавичка, за да станат всичките квадратни.

    И така, опечения голяяям еклер, нарязах на пастички, след като вече беше изстинал напълно.




     Докато чакате да изстине си направете крема за пастичките. Аз обикновено правя млечен, който винаги става вкусен и сполучлив.

    За крема са ви необходими-

    500 мл прясно мляко
    2 яйца
    5 с.л. брашно
    7-8 с.л. захар
    50 г масло
    1-2 ванилии


    Кремът се приготвя като към заврялото мляко се добавя на тънка струйка добре разбитата смес с миксер от яйцата, захарта и брашното.След това се бърка непрекъснато няколко минути до сгъстяване на крема, слага се и маслото и се бърка още няколко минути. Накрая се добавят ванилиите. 
    Всяка пастичка разрязваме на половина през средата, и не се притеснявайте, ако някъде се появят дупки, крема ще ги прикрие и направи още по-вкусни.
    На всяка една половинка слагаме от топлия крем, слагаме капачето и нареждаме в поднос.
    Преди консумация поръсете обилно с пудра захар или глазура по ваш избор и вкус!
    Ами това е, надявам се да ви е било вкусно :)





    На моите гладници се харесаха много!



    Пататник


    Пататникът (или патетник, както се нарича в някои области, от патато или патето - картофи) е типично родопско ястие. Приготвя се от настъргани на едро картофи, лук, сол и джоджен. Всичко това се омесва и се пече на бавен огън. Може да се добави месо, сирене или яйце. Някои слагат чубрица и пръжки.

    И аз реших да направя това ястие, по една от  многото рецепти, които има в нета, оказа се сполучлива.



    Продукти:

    1.50 кг.  картофи
    1 гл. лук кромид стар
    200 г. сирене краве
    3 броя яйца
    150 г. краве масло
    сол, черен пипер, джоджен на вкус





    СТЪПКИ:


    1. Обелваме картофите, измиваме ги добре и настъргваме на най-едрото ренде.
    2. В подходяща тавичка смесваме настърганите картофи, лука, добавяме яйцата, сиренето, разтопеното масло и подправките.
    3. Объркваме добре всичко и запичаме във фурната ма 180 градуса до готовност.

    Лесно, бързо и вкусно!


     

    Облечени яйца

    Когато реших да правя тези яйца, се замислих, дали въобще да започвам. У дома най-често каймата се консумира под формата на кюфтета, а ястия от рода на руло "Стефани" и подобни комбинации, много не се приемат. Но очаквах гости, и реших да направя така наречените облечени яйца, и с радост споделям, че се приеха много добре!


    Приготвят се бързо, ефектни и вкусни.

    Ето какво е нужно за тях:

    9 броя яйца
    500 гр. кайма
    250 гр. галета
    сол, черен пипер млян,
    чубрица на вкус

    Приготвянето е твърде лесно и не би затруднило никого от вас. 

    СТЪПКИ:

    1. Сваряваме 8 яйца (трябва да са твърдо сварени). Обелваме ги и ги оставяме настрани.
    2. Приготвяме си каймата, като чукваме в нея едно сурово яйце, добавяме чубрица, черен пипер и сол (може да добавите и подправки според вашите предпочитания).
    3. След като каймата е добре омесена, я разделяме на 8 топчета. Разстиламе топчетата по дланта на ръката и във всяко топче слагаме по едно от сварените яйца.


    4. Хубаво "обличаме" яйцата в кайма, така че да няма непокрито място. Овалваме в галета готовите "облечени" яйца и ги слагаме върху хартия за печене на 180 С до готовност.


     Ами това е! 
    Една чудесна гарнитура (или основно) с добавка прясна салатка от вас! 



     Да ви е сладко!