17 декември 2013 г.

Маслени сладки с орехче

Напоследък май дребните сладки и бързите бисквитки са на почит у дома. Просто така се случва. Може би, защото наближават празници и се правят дребни сладки, меденки, топки, фунийки и какво ли още не. Мернах в хладилника мас, и реших, че ще направя нещо с нея. Поразрових се из тефтерите на мама, и посъчетах две рецепти и се получиха вкусни масленки, които не натъртваха с вкуса си, че съдържат мас. 



Продукти:

1 ч.ч. свинска мас (разтопена)
1 ч.ч. прясно мляко
1/2 кубче жива мая (можете да я замените с 1 ч.л. ам. сода)
1 ч.ч. захар
1 яйце
1 ванилия
брашно за меко еластично тесто
пудра захар за овалване
за пълнеж - орехи


СТЪПКИ:

1. В затопленото прясно мляко се слага маята, заедно с 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно  да шупне (да втаса).
2. Пресяваме си брашно в тавичка, правим си кладенче, в което последователно чукваме яйцето, прибавяме захарта и разбиваме добре. Добавяме разтопената мас, ванилията и брашно и замесваме меко еластично тесто.
3. От тестото можете да направите различни форми - топки с орехче вътре, пурички, полумесец или топка със забодено орехче отгоре.
4. Аз си късах топчета малко по-големи от череша, а вътре сложих четвърт орехче. Направих и топчета със забодено орехче отгоре. Пълнежът може да бъде също и локум, мармалад, или смлени орехи със захар.



5. В тавичка покрита с хартия за печене ги нареждате и печете до леко пожълтяване.



6. Още топли можете да ги поръсите с пудра захар, а и без нея пак са ефектни и вкусни.


Тези масленки можете да си приготвите и за предстоящите празници.




2 коментара:

  1. Ако ползвам амонячна сода, кога се слага тя? Предполагам, чене се слага в млякото?!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, с експеримента на тези масленки ме върнахте години назад :) Тук съм използвала мая, предполагам ще се получи и с амонячна сода, но нея трябва да добавите към брашното. Рядко използвам амонячна сода, и ако това се случи, гледам да е по-малко, за да не накъртва после, което не знам защо при мен понякога се усеща. Ще се радвам ако споделите вашите масленки :) Поздрави!

      Изтриване